Нов казус: Има ли право ТОЛ полицията да спира и санкционира шофьори без присъствието на катаджии

  • 21.03.2019 9:00 /
  • 11713 /
  • 3
Нов казус: Има ли право ТОЛ полицията да спира и санкционира шофьори без присъствието на катаджии

Още над 300 пътни служители в новото звено, наричано ТОЛ полиция, предстои да назначи АПИ до юли, се разбра неотдавна. Общо 680 ще бъдат ТОЛ полицаите, които ще следят на пътя дали водачите имат валидна електронна винетка, а впоследствие и дали за камионите е платена нужната ТОЛ такса.

Има ли право ТОЛ полицията да ни спира без присъствието на органите на МВР и да ни санкционира по Закона за движението по пътищата? Какви са правата на ТОЛ полицията според ЗДвП?

В последните дни възникнаха десетки въпроси, отправени към Съюза на българските автомобилисти от членове и автомобилисти, по отношение на новосъздадената от тази година ТОЛ полиция и нейните права, информират от организацията. Ето и подробният отговор на тези въпроси, публикуван на сайта на СБА

Припомняме Ви, че заради възникнали проблеми в началото на 2019 година с електронните винетки, бе даден реверанс към шофьорите от 15 дни, по време на който ТОЛ полицията нямаше да санкционира за липсата на закупена и валидна електронна винетка. Последваха няколко оставки на високо равнище в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) заради гафовете с въвеждането на новата система.

Кой какъв данък дължи за автомобила си - ето как да проверите

От 1 март обаче започнаха засилени проверки на ТОЛ полицаите. Вследствие на тези проверки възникнаха и редица въпроси, на които отговаряме в този материал.

Да, ТОЛ полицията има право да ни проверява на пътя, да изисква документи от нас, да ни санкционира и то без присъствието на органи на МВР и съответно Пътна полиция.

Това е възможно според Чл. 167а. от Закона за движението по пътищата, който дава не малко правомощия на ТОЛ полицията, сред които: те могат да спират движещи се МПС на пътя, да изискват и проверяват документи за самоличност и всички документи на съответното МПС, да заснемат чрез камери нарушенията, да вземат свидетелства за регистрация на МПС, т.е. да го спрат от движение, да съставят и връчват актове и електронни фишове.

Кои са признаците, които издават пийналия шофьор пред кататджиите

За справка:

Чл. 167а. (Нов – ДВ, бр. 105 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.)
(1) Агенция „Пътна инфраструктура“ осъществява контрол върху заплащането на съответната такса по чл. 10, ал. 1 от Закона за пътищата чрез електронната система за събиране на пътни такси.
(2) При изпълнение на функциите си по този закон определените от председателя на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ длъжностни лица:

1. спират движещи се моторни превозни средства чрез сигнал със стоп-палка с червена светлина, описваща полукръг, като сигнал за спиране може да бъде подаден и от движещ се автомобил на Агенция „Пътна инфраструктура“, означен като контролна единица на Националното тол управление, чрез постоянно светещ или мигащ надпис „НАЦИОНАЛНО ТОЛ УПРАВЛЕНИЕ – СЛЕДВАЙ МЕ!“; проверяват документите за самоличност на водача, както и всички документи, свързани с управляваното превозно средство;

2. за установяване на нарушенията по чл. 179, ал. 3 – 3в използват технически средства или системи, заснемащи или записващи датата, точния час на нарушението и/или табелата с регистрационния номер на пътното превозно средство, както и такива за измерване на размерите, масата или натоварването на ос на моторните превозни средства;

3. осъществяват контрол по спазване на задълженията за заплащане на таксите по чл. 10, ал. 1 от Закона за пътищата;

4. предоставят възможност за картово плащане на съответните такси по чл. 10, ал. 2 и чл. 10а, ал. 2 от Закона за пътищата;

Ето какво ще се случи, ако 3 години не сте ходили с колата си на технически преглед

5. не допускат движение по път, включен в обхвата на платената пътна мрежа, на моторно превозно средство, за което не е заплатена съответната такса по чл. 10, ал. 1 от Закона за пътищата;

6. изземват и задържат свидетелства за регистрация на моторно превозно средство, в предвидените от закона случаи;

7. проверяват създадените записи по ал. 3 и на тяхна основа съставят актове за установяване на административни нарушения при спазване на разпоредбите на чл. 189е и чл. 189ж;

8. съставят и връчват актове за установяване на административни нарушения и връчват електронни фишове за нарушения по чл. 179, ал. 3 – 3в.

Много важно! Какви са правата ни при проверка с дрегер

Ако нямате валидна електронна винетка при проверка от ТОЛ полицията, бихте могли да заплатите компенсаторна такса. Тя може да бъде платена на място само с дебитна или кредитна карта и е съответно: 70 лева за лек автомобил до 3,5 тона; 125 лева за тежкотоварен камион от 3,5 до 12 тона; и 175 лева за тировете над 12 тона. Ако обаче откажете да я платите на място, Ви се съставя акт. В случай, че не заплатите таксата в 14-дневен срок, влиза в сила наказателно постановление, в резултат на което дължите глоба – за леките автомобили тя е 300 лева, а за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона е 1800 лв.

Затова СБА Ви съветва да закупите своята електронна винетка преди пътуване, да се уверите, че тя влиза в сила от посочената от Вас дата и за всеки случай да пазите разписка за закупената винетка (освен в случаите, когато все още имате валиден годишен винетен стикер)./auto.blitz.bg

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Пешо!!!
    21.03.2019 13:08
    Тази статия е пълен ташак!
  • Ебаният от Рошко
    21.03.2019 13:31
    Имат ли право да ми бъркат в гъза..................
  • Европеец
    21.03.2019 14:35
    Пълни лузари сте от сайта! Вместо да убеждавате шофьорите да бъдат изрядни и да шофират безпроблемно, вие хабите енергия да внушавате, че пак могат да шикалкавят ида минават метър.