Кои са признаците, които издават пийналия шофьор пред кататджиите

 • 07.01.2019 11:00 /
 • 8068 /
 • 3
Кои са признаците, които издават пийналия шофьор пред кататджиите

Като правило само тези, които познават човек дълго време - например съпругата, могат да определят по външни признаци с точност 50–100 грама какво количество силен алкохол е употребил  той.

Но, според характера на служебните му задължения всеки пътен полицай  трябва да притежава това умение. 

Как катаджиите определят още от пръв поглед, че напълно непознат за тях човек е консумирал дори много малка доза алкохол.

Няколко големи грешки при прехвърлянето на ток

Ако представителят на правоохранителните органи не е съпругата на шофьора, то това е доста трудно да се направи. Защото трябва да бъде установено наличието на някаква степен на опияняване в рамките на съвсем кратък разговор с непознат. 

Все пак реакцията на алкохол при всеки човек външно се проявява различно. Но също като начетения медик, опитният катаджия е добре осведомен кои клинични признаци на алкохолно опиянение са общи за всички хомо сапиенс зад волана.

Кой прозорец на колата да разбием, ако се е заключила, а ключовете са вътре

Точно така по един единствен признак катаджията веднага познава, че даден шофьор е пил - това е миризмата на алкохол. В затвореното пространство на автомобила издишваните от шофьора алкохолни пари се усещат на момента, дори да е включена вентилацията. Ето защо някои катаджии се навеждат ниско към отвореното прозорче на шофьорската врата на автомобила. 

Още един издайнически признак на опиянение е ефектът на блестящите очи. Дори при съвсем леко подпийналите хора винаги се разширяват зениците. Точно заради това, при най-леко подозрение, че шофьорът е пил, пътният полицай може еж неволно да светне с фенерче в очите на шофьора. Забавената му реакция ще оголи коварната истина. 

Защо не пали колата: основни причини за повреда на стартера

А степените на опиянение на човек се определят не по миризмата и очите. Те са три - лека, средна и тежка. Не е трудно да се досетим, че най-сложно е да бъде фиксирана първата степен, с която най-често си имат работа катаджиите.

Леката степен се характеризира с прилив на сили, емоционален подем на настроението и лека еуфория, когато обикновеният човек лесно се отваря за контакт и проявява заинтересованост в общуването. Като превило тук става дума за незначително разстройство на координацията и съзнанието, някои отклонения от нормалното поведение. 

Преди всичко това са бурни емоции на обикновени въпроси на служителя на реда, които може да носят най-различен характер. Тези емоции имат различен характер - или прекалено радостни или крайно агресивни. Същото става и с речта - човек говори много бавно или изстрелва фразите като картечница. 

Как най-бързо да затоплим купето на автомобила през зимата

Реакцията на репликите на пътния полицай от страна на подпийналия в този случай е също крайно остра и бърза, или вяла и неприбързана. Обикновено шофьорът, който е пийнал 1-2 малки, винаги се старае да демонстрира поведение на трезвен и добър човек, но опитният катаджия бързо го разконспирира.  

Затова всеки шофьор трябва да запомни веднъж завинаги - дори при най-леко опиянение, се нарушава концентрацията на вниманието му. Так че никога не бива да е сяда зад волана в нетрезв вид, иначе може да навредите жестоко на себе си или на ваши близки. /avto.blitz.bg

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • pbdan
  08.01.2019 12:00
  Да възможно е по миризмата на алкохол, ноооооооооооо ако ти не си пил.
 • Невероятно
  08.01.2019 16:18
  Статията кърти - по гъстота на тъпизми в едно изречение ....
 • Vazbudeno_hui4e
  14.01.2019 9:35
  А ефектът на сърбящия гъз какво показва??