Трябва ли да мием колата през зимата? Съвети от опитен автобояджия

 • 15.01.2019 11:00 /
 • 22776 /
 • 3
Трябва ли да мием колата през зимата? Съвети от опитен автобояджия

Сред автолюбителите от дълго време се точи дискусията дали трябва да се мие колата през зимата. Някои хора смятат тази процедура за безполезна, защото няколко дни каране по кишата на пътя напълно елиминират ефекта от изхарчените  сили и пари. 

Други собственици на автомобили се мъчат често  да мият автомобила през зимата, за да премахнат вредните реагенти и солта, разпръсквана щедро по шосетата. 

5 полезни съвета от майстори в автосервизи към шофьорите

Най-полезно в случая ще е мнението на опитен автобояджия, който знае всички тънкости и особености на боята и лака на колата и как им се отразява замърсяването и миенето през зимния сезон. 

Първият въпрос, на който отговаря той е за въздействието на реагентите и солта върху метала. Много шофьори са убедени, че ако те не се измиват редовно, още на първата пролет ще се покажат признаци на корозия. 

Как картофите помагат срещу изпотяването на стъклата в колата (СНИМКИ/ВИДЕО)

На практика ситуацията е различна. Когато температурата на въздуха е под -3 градуса, окислителни процеси на метала спират. Съответно ръжда няма да се образува. Най-голяма е вреда от реагентите за зимни гуми, които не са адаптирани към такива условия. Все повече производители на гуми обаче се опитват да подготвят продуктите си за агресивна среда.

В миенето на колата през зимата има и друг отрицателен нюанс - рязка смяна на температурата. Върху студената боя се въздейства с гореща вода под високо налягане. Такива действия водят до образуване на микроповреди. На теория, добрата автомивка през зимата трябва да използва студена вода със специални химически добавки. На практика такива технологии се използват много рядко, тъй като те са скъпи за собствениците.

Няколко големи грешки при прехвърлянето на ток

Освен това, частици вода, попаднали в микропукнатините в боята, стъклата и пластмасата замръзват при излизане от автомивката. Често има случаи, когато предните фарове (особено светодиодните, защото те почти не излъчват топлина) се спукват след измиване, появяват се пукнатини и по стъклата на колата. 

Ако при ремонт на каросерията е бил използван автокит, той може да се разруши при разширяване на замръзващата вода. Тази неприятна ситуация може да се избегне с пълно изсушаване на автомобила след измиване, използването на деминерализирана вода и полагането на вакса. Тук не бива шофьорът да икономисва на дребно. 

Как най-бързо да затоплим купето на автомобила през зимата

Затова е препоръчително да се използват услугите на автомивки в закрити помещения. След измиване може да изчакате и да оставите колата да изсъхне на топло за 10-15 минути. Така количеството вода в микропукнатинките ще се сведе до минимум, а новата мръсотия по-малко ще се лепи по каросерията.

Като цяло, солта и реагентите имат отрицателно въздействие върху каросерията, но не толкова осезаемо. Те се утаяват и след това не позволяват на нови замърсявания да попаднат  в дребните увреждания по нея. Неправилното измиване обаче може да доведе до сериозни последствия за боята и за да не се случи това тя трябва да бъде много добре подсушавана./auto.blitz.bg

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • ДЯДО КАРАКОЧ
  16.01.2019 11:16
  И после като те спре старшина "падна ли ми" от КАТ,акта ти за нечетлив номер,например, става като "бягаща пътечка",но не например а в действителност.Който не вярва - да пробва.
 • Пешо
  16.01.2019 18:08
  Пълни глупости пишете.
 • Vazbudeno_hui4e
  27.01.2019 15:28
  Близ авторки, а най-добре да си приберем количките в хола и да им се радваме като на малки деца. А още по-добре е с вас да се ебeм!!