Как картофите помагат срещу изпотяването на стъклата в колата (СНИМКИ/ВИДЕО)

 • 09.01.2019 11:00 /
 • 93628 /
 • 6
Как картофите помагат срещу изпотяването на стъклата в колата (СНИМКИ/ВИДЕО)

Всеки ден четем в мрежата полезни и не толкова съвети от собственици на коли. Но ако някои от тях са проверени на 100% и вършат работа, от други няма никаква практическа полза.  

Една от най-търсените теми от автомобилистите любители и как да се справят с изпотяването на стъклата. Един от блогърите във форума "Автоманиак", който неотдавна показа как с пяна за бръснене ефикасно решава този проблем, сега предлага друг, още по-евтин и достъпен за всеки шофьор способ.

Защо всеки шофьор трябва да има безопасна игла в колата

Ето какво пише той: "Мнозина, които не вярваха, че пяната за бръснене помага срещу изпотяването на стъклата, след като видяха видеото с експеримента са приложили този метод и в своята. Сега те споделят, че след ефектът от еднократната обработка на стъклата трае няколко дни. Ето защо ще споделя още един странен метод, който научих от опитни шофьори и вече го изпробвах. 

Защо всеки шофьор трябва винаги да има 1 бутилка водка в колата

Същността на този метод е, че с един картоф, който се разрязва наполовина, както е показано на снимката, се натъркват отвътре стъклата на колата. 

Може разбира се да се вярва на този съвет без излишни съмнения, но аз предпочитам лично да проверявам всичко и да се доверявам на собствения си опит. И защо не, след като това не отнема нито много време, нито много средства.

Според теорията след натъркването на стъклата с картоф те не се изпотяват заради съдържащото се в него нишесте. След процедурата по натъркването изчакваме известно време и проверяваме всичко на практика. 

Най-честите повреди по колата през зимата

Поднасяме чаша с гореща вода към стъклото, което е било обработено, или просто правим няколко издишвания. По този начин създаваме идеални условия за изпотяването му. 

Както се вижда, след  създаването на условия за изпотяване не се забелязва никакъв ефект от извършената процедура в този участък от стъклото, който не е бил натъркан с картоф. И наопаки, там където стъклото е било натъркано с картоф изпотяването е едва забележимо и не пречи на видимостта. 

Лампичката за горивото свети, колко километра може да изминете още (ТАБЛИЦА ПО МАРКИ И МОДЕЛИ)

За по-голяма нагледност на извършения експеримент може да прегледате видеото, където ефектът се вижда прекрасно. 

Ако все още продължават да ви глождят съмнения може лесно да ги потвърдите или опровергаете. Всеки шофьор има в дома си картофи и нож. Експериментът никак не е сложен. Пробвайте се!"/auto.blitz.bg

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Гост
  10.01.2019 14:34
  Есента сложих две шепи бял ориз в тънък чорап и/или чорапогашник под седалката и ядове с изпотяването на джама нямам. По добре е от мазането със пяна или картоф.
 • Путко Мафани
  12.01.2019 6:58
  Най-добре е с лубрикант
 • 112
  12.01.2019 7:32
  ВНИМАВАЙТЕ ако имате ножка като на снимката ! Марка Опинел, доста разпространени - много остри ножове които са идиотски направени, лесно се затварят при боравене и може да си отрежете пръстите дори белейки ябълка !
 • Vazbudeno_hui4e
  14.01.2019 9:38
  А нормалните хора просто си пускаме парното и потта я няма след секунди.
 • Ман40
  16.01.2019 17:11
  Аз както карам, докато дойде време да го използвам сигурно ще се разлисти... ;-)))
 • С ориза е хитро
  16.01.2019 17:14
  Силикагел също, може би, ако събереш достатъчно количество.