Вижте Mitsubishi 500 - японският "брат" на гърбатия Запорожец СНИМКИ

 • 29.11.2020 9:50 /
 • 2685 /
 • 2
Вижте Mitsubishi 500 - японският "брат" на гърбатия Запорожец СНИМКИ

Стабилната сега Япония много тежко се е възстановявала от икономическата криза след Втората световна война. Машиностроенето, включително автомобилната индустрия, е било избрано като една от областите на развитие на икономиката на страната.

Специално създаденото Министерство на международната търговия и промишленост контролирало ситуацията и помагало на частните компании да установят производството на технически сложни продукти. Основната цел бил износът, който носел валута в Япония.

Поради това в следвоенния период имало много опити за установяване на производството на собствени японски автомобили. По няколко причини всички те принадлежали към компактния клас. Дори „голямата“ Toyota Corona, създадена специално за износ в САЩ, не била много голяма.

Тази група от японски първи автомобили включва Mitsubishi 500, който е произвеждан през 1960-1962. Той е бил компактен седан с две врати и четириместен салон. Двигателят, според логиката на онези времена, е бил разположен отзад и е имал тристепенна скоростна кутия.

Моторът всъщност бил мотоциклетен - обем от 0,5 литра и мощност от 21 конски сили. Охлаждането е въздушно. Екстериорът е имал заоблени форми, характерни за този период, вратите се отваряли срещу движението.

Как колите Запорожец някога спасяваха шофьорите в България УНИКАЛНИ СНИМКИ

На мнозина им изглежда, че Mitsubishi 500 е подобен на съветския ЗАЗ-965, но може би по-точно е да се каже, че прилича на всички свои "съученици" от края на 50-те и началото на 60-те години. Вероятно при проектирането създателите на първия следвоенен Mitsubishi са изучавали най-добрите модели в света в компактния клас - Fiat 600 (1955 г.) и Fiat 500 (1957 г.).

Трябва да се отбележи, обаче, че в конструкцията на малкия "японец" няма чак толкова много заимствания, а има собствени оригинални решения. И проучването на конструкцията и качеството на изработката говори за факта, че са се отнесли много сериозно към създаването на автомобила.

Откриха Запорожец с рекордно нисък пробег, престоял 25 г. в гараж ВИДЕО

Колата е била малка, но не бюджетна, имала отопление в салона, врати с плъзгащи се прозорци, независимо окачване на всички колела. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • firebg
  30.11.2020 16:17
  пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/
 • Васил
  30.11.2020 17:54
  И сега бих карал подобно автомобилче!