Знаменитата Tesla на Илон Мъск от 5 г. е в космоса, ето къде се намира сега СНИМКИ

  • 09.02.2023 12:50 /
  • 5609 /
  • 3
Знаменитата Tesla на Илон Мъск от 5 г. е в космоса, ето къде се намира сега СНИМКИ

Изминаха 5 години, откакто Илон Мъск изстреля личния си автомобил Tesla в космоса с ракетата си Falcon Heavy на 6 февруари 2018 г. Учените смятат, че при условие, че нищо не се случи с тази кола, тя ще лети в космоса хиляди, а може би и милиони години, пише CNN.

Според експерти, днес автомобилът Tesla на Илон Мъск вече е извършил 3,3 оборота около Слънцето и се намира на разстояние от приблизително 327 милиона км от Земята.

По време на пътуването си колата постоянно се приближава или до Земята, или до Марс, докато пресича орбитите на тези две планети.

Към днешна дата машината е изминала 4 милиарда километра в космоса и със сигурност ще продължи да лети във вакуума, освен ако не се случи първият инцидент в космоса с участието на автомобил. Например голям метеорит може да се вреже в колата на Илон Мъск.

Според учените е много трудно да се каже точно къде се намира Tesla или да се определи степента на нейното състояние. Може би колата вече е пострадала от удари на микрометеорити или е ерозирала поради слънчевото излъчване.

Тази спортна кола не е наблюдавана директно от 2018 г. и всички данни се основават на оценки на траекторията на полета на колата в космоса. А и учените не горят със специално желание да проследят полета на автомобил в космоса, тъй като той не представлява никаква научна стойност.

Експертни оценки показват, че именно на 6 февруари Теслата е пресякла орбитата на Марс, въпреки че самата планета е била от противоположната страна на Слънцето.

Мъж измина с Tesla удивителен пробег и разказа какво e положението с колата

Като цяло Илон Мъск използва тази кола като поне някакъв полезен товар за първото изстрелване на своята ракета носител Falcon Heavy. Самият основател на SpaceX оценяваше шансовете за успех на това изстрелване като 50 на 50. Но в крайна сметка всичко мина добре.

Самата кола е необичаен обект в космоса, а преди 5 години особено внимание привлече манекен наречен Starman, облечен в скафандър, който беше поставен зад волана на автомобила. Тоест бе създадена симулация за истинско пътуване с кола, но в космоса.

Струва си да припомним, че на таблото на спортната кола има табела с надпис „Без паника“ и този надпис е пряка препратка към научнофантастичната творба „Пътеводител на галактическия стопаджия“. В колата има и устройство за съхранение на данни с произведения на известния писател на научна фантастика Айзък Азимов.

Дори преди 5 години Илон Мъск каза, че има надежда, че един ден хората, които се заселват на Марс или други планети от Слънчевата система, определено ще хванат колата му, която ще се превърне в музеен експонат.

Според учени от NASA до 2035 г. не трябва да се очаква голямо приближаване на автомобила до Марс, а приближаването до Земята ще се случи едва през 2047 и 2050 г. Но по време на това прелитане Tesla ще бъде на разстояние няколко милиона километра от двете планети.

Дори преди 5 години учени предположиха, че шансът спортната кола да падне на Земята през следващите няколко милиона години е само малко над 20%. А вероятността от сблъсък със Слънцето или Венера е малко повече от 10%.

Уникално ВИДЕО: Вижте как 28-г. Илон Мъск си купува своята първа суперкола

Но дори и да приемем, че Tesla на Илон Мъск все пак навлезе в земната атмосфера, според учените колата просто ще изгори там, преди да достигне повърхността.

Каква по-нататъшна съдба очаква този космически пътешественик, никой не може да каже със сигурност. Както споменахме по-горе, всичко зависи от това в какво състояние се намира колата и дали ще има космически инцидент с нея.  /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Американски педал
    09.02.2023 20:40
    Тоя тъпак дали има гражданска отговорност и ако има в космоса важи ли? Ако го засече нло кой ще е виновен? Шибани американски тъпунгери
  • бих искал
    10.02.2023 5:45
    Бих искал да видя реакцията на някой извънземен, когато се срещнат с тая наша галактически #артинсталация
  • Ddfff
    14.02.2023 21:53
    Неформален мегаломан