Какви опасни болести провокират ароматизаторите в колата

  • 28.02.2019 13:01 /
  • 7477 /
  • 0
Какви опасни болести провокират ароматизаторите в колата

Всеки човек се характеризира с индивидуална чувствителност към миризми и всеки има своя собствена реакция към различни ароматни вещества. Някой излиза от "ароматно" такси след десетминутно пътуване в изтощено състояние, с главоболие и гадене. А шофьорът на таксито с удоволствие вдишва парите от освежителя през цялата си работната смяна.

Така или иначе сред огромната маса ароматизатори за автомобили, по-голямата част от тях е обективно вредна за здравето.

Млада жена остана саката за цял живот заради навика си да се вози в колата с крака на арматурното табло

Става дума за продукти, създадени с използването на синтетични аромати, които могат да окажат неблагоприятно въздействие върху почти всички органи на тялото, включително и на имунната система. Често човек не се чувства незабавно въздействието им болестните симптоми се появяват след определено време. Колкото по-дълго вдишва, толкова по-тежки са последствията.

Вредни изкуствени вещества могат да се съдържат в различни ароматизатори, независимо от вида им - известните на всички коледни елхи, дезодориращи спрейове, блокове, поставени на вентилационните решетки, както и флакончета с гел.

Защо трябва да държим ключовете от колата в хладилника, увити в алуминиево фолио

В САЩ лекарите вече бият тревога и настояват за забрана на подобни продукти на законодателно ниво. Отвъд океана вече са широко огласени данни, според които изкуствените аромати съдържат откровено отровна смес от съставки, включително разрушителни токсични вещества, канцерогени и алергени. Сред тях са ацетон, натриев нитрит, бензол, толуен, натриев бензоат, пропан, формалдехид и фталати.

Според проучване на американски лекари 34% от хората страдат поне от един от негативните странични ефекти след излагане на такива освежители. Установени са най-честите симптоми - възпаление на дихателните пътища и лигавиците, пристъпи на астма, кожен обрив и главоболие.

Кои са признаците, които издават пийналия шофьор пред кататджиите

Като алтернатива на изкуствените аромати, експертите препоръчват продукти, произведени от етерични масла. Но, уви, за разлика от химическите освежители, те не се продават толкова масово. 

Но не бива да се прекалява и с етеричните масла, особено ако деца прекарват дълго време в колата . Високите концентрации на тези вещества могат също да имат неблагоприятно въздействие върху здравето. Не е случайно, че такива аромати са достъпни под формата на дозатори, които позволяват дозиране на порции.

Така че, е по-добре да избягвате използването на такива аксесоари в колата. Ако редовно следите те хническото състояние на вашия автомобил, поддържате интериора в перфектна чистота и периодично го освежавате с висококачествен химикал, тогава шансовете за силна чужда миризма в автомобила ще бъдат сведени до минимум./auto.blitz.bg

КОМЕНТИРАЙ