ЕК извади секирата за BMW, Daimler и Volkswagen, разследва ги за... убийствен картел

  • 18.09.2018 19:39 /
  • 1567 /
  • 1
ЕК извади секирата за BMW, Daimler и Volkswagen, разследва ги за...  убийствен картел

Европейската комисия започна разследване срещу BMW, Daimler и Volkswagen Group (в която влизат още Audi и Porsche). Компаниите се подозират в картел във връзка с технологиите в сферата на емисиите на вредни газове на леките автомобили. Това се съобщава в изявление на ЕК.

Става дума за това, че BMW, Daimler и VW са могли да се договорят да не си съперничат помежду си в сферата на създаване и внедряване на технологии за пречистване на емисиите на бензиновите и дизеловите леки автомобили.  

"Сговорът, ако той бъде доказан, може да е лишил потребителите от възможността да купуват по-чисти автомобили, въпреки това, че подобна технология вече е била достъпна за производителите", казва в съобщението еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер. 

В изявлението се съобщава, че представителите на BMW, Daimler, Volkswagen, Audi и Porsche са участвали в съвещания, на които са били обсъждани, в частност, създаването и внедряването на технологии за ограничаване на вредните емисии на автомобилите. ЕК възнамерява да оцени, дали автомобилните производители не са встъпили в сговор, за да ограничат създаването и внедряването на такива системи, и дали не са нарушили те антимонополното законодателство на ЕС. 

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Шоп
    19.09.2018 15:06
    ЕК ДГД. Ще си карам ТДИ па нека чади.