Кои части на автомобила се нуждаят от редовно смазване

  • 15.04.2022 12:50 /
  • 8457 /
  • 0
Кои части на автомобила се нуждаят от редовно смазване

Всички собственици на автомобили знаят, че към техния автомобил трябва да се отнасят внимателно и да го поддържат редовно. Дори и автомобилът да не се използва толкова често, собственикът ще поддържа неговия блясък, ще почиства елементите на интериора и много други неща.

Освен за външния вид обаче трябва да се помисли и за други елементи на автомобила, които не са толкова видими и могат да станат източник на проблеми.

За да избегнете всякакви неизправности, трябва да си закупите литиева смазка и други специални смазки и да извършвате системна поддръжка. Можете да го направите и сами, без помощта на специалисти.

Уплътнения на вратите

Уплътненията на вратите на автомобила често са причина за силни, неприятни скърцащи звуци, както и могат да повредят боята. Това може да се избегне чрез редовно смазване на уплътненията на вратата.

Предлагат се специални смазочни материали на силиконова основа (пасти, гелове, течности). Съществуват и смазочни материали, които се продават под формата на аерозол, което е много удобно при работа на труднодостъпни места. Някои шофьори използват народни средства - глицерин или вазелин.

Невидима опасност: Какви видове корозия на каросерията на колите съществуват

Люкове и прозорци

Ако автомобилът има люк, неговото задвижване също подлежи на редовно смазване. Той е подложен на постоянно натоварване и поради това има ограничен живот. Но е много по-лесно да се смаже, отколкото да се смени цялото устройство. 

Панти и ключалки

Пантите на вратите трябва да се смазват редовно, в противен случай може да се появи скърцане при отварянето и затварянето им. Освен това може да се стигне до бързо износване и ръждясване на пантите, а вратите могат просто да се заклещят с течение на времето.

Трябва да се имат предвид всички ключалки (багажника и капака), защото те също се нуждаят от поддръжка. По-добре е да използвате спрейове на силиконова основа, те "не се страхуват" от температурни колебания и са по-удобни за използване.

Как да разберете по цвета на маслото дали двигателят на колата е повреден

Окачване

Компонентите на окачването се считат за най-уязвимата част от автомобила. Причините за износването им могат да бъдат много и не са само големите дупки.

Прахът и мръсотията влизат постоянно и ако останат на места, където има триене, износването ще бъде много бързо.

Като смазка може да се използва мазен солидол или нещо подобно, като в ръководството на автомобила често се посочват препоръките.

Освен това редовното смазване ще премахне различни странични звуци при навлизане в дупки или просто при шофиране.

Основното нещо е да се уверите, че смазката работи в широк температурен диапазон, тъй като тя се влияе от атмосферните условия на околната среда.  /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

КОМЕНТИРАЙ