Кои са опасностите, свързани с използването на по-мощен акумулатор в автомобила

 • 18.09.2022 10:50 /
 • 52383 /
 • 10
Кои са опасностите, свързани с използването на по-мощен акумулатор в автомобила

Когато с края на лятото и настъпването на по-студеното време акумулаторът на автомобила започне да показва явни признаци на износване, възниква въпросът за подмяната му.

В този случай се появява логично изкушение да се замени стария акумулатор с по-мощен аналог. Независимо от това, както показва практиката, подобна "рокада" не винаги е безопасна.

Защо автомобилът се нуждае от издръжлива батерия е напълно разбираемо. Представете си ситуация - човек е използвал част от ресурса на батерията при стартиране на двигателя през студените периоди, след това се движи до офиса през задръствания, като се включват и консуматорите на енергия - стерео уредба, климатик, фарове, смартфон е свързан към USB слота.

В тази ситуация по-якият акумулатор ще даде повече гаранции, че няма да има проблеми. И така,  струва ли си всъщност да се постави най-мощната батерия под капака, за да изчезнат всички тревоги по темата?

През миналия век е било напълно възможно да се инсталира най-вместителната и яка батерия в "Жигули", "Москвич" или "Волга", а ограничението е било само липсата на свободно пространство под капака.

С появата на високотехнологични автомобили на пазара ситуацията се променя радикално. Може би основната пречка за инсталирането на всякакъв вид акумулатори са станали високотехнологичните генератори.

В редица нови, не много скъпи модели, този модул е ​​снабден с отделен блок (Battery Monitoring System), което регулира зареждането на батерията не до 100%, а до 80%, което е направено предимно с оглед на екологията и максималния живот на акумулатора.

Ето защо бутоните в автомобила са по-добри от сензорните екрани

И така, какво се случва, ако инсталирате в кола батерия с много голям капацитет? Например, ръководството предписва използването на 50Ah акумулатор, а се постави с 75 Ah или дори 90 Ah? Резултатът ще е много неприятен.

Генераторите, изградени за определен обем на акумулатора, постоянно няма да дозареждат мощната батерия (поради софтуера на системата Battery Monitoring System), а това е изпълнено с редица проблеми за собственика на автомобила.

Един от възможните сценарии е, че поради хронично недозареждане в батерията ще започне необратим процес на сулфатиране на пластините, в резултат на което капацитетът и пусковият ток ще намалят. Като следствие на това, такава батерия може да се повреди по всяко време.

И в крайна сметка такава батерия ще излезе от строя преждевременно. Проблемът може да бъде решен чрез редовно презареждане на мощната батерия ръчно от стационарно зарядно устройство. Както знаете обаче, този процес създава безпокойствие.

Във всеки случай, за да се изключат неприятните сценарии, собствениците трябва да са сигурни, че батериите им се зареждат от генератора максимално.

За да направите това, можете да проверите плътността на електролита (подходящо е за акумулатори, в които електролитът е течен, а не гел). На студен двигател, с извадена клема, използвайки ареометър, може да се измери плътността на електролита във всички отделения.

Експертите посочиха 9-те най-надеждни и икономични кросоувъра СНИМКИ

Ако акумулаторът е зареден на 100%, устройството ще покаже 1,26-1,27 единици. Ако е по-малко, имаме недозареждане. Вторият начин е да се измери напрежението на клемите на батерията. Поставя се колата на паркинга, изчаква се двигателят да се охлади, изключват се клемите от акумулатора и се свързва волтметъра.

Ако устройството показва стойност, по-висока от 12,5 V, всичко е нормално. Стойност от 12,7 V показва, че батерията е заредена на 100%. Ако напрежението е по-ниско, трябва да се дозареди. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Преписвач
  18.09.2022 10:13
  поне да бяха коригирали леко статията, че на места звучи съвсем както чужденец говори Български.
 • Светослав
  18.09.2022 12:14
  В общи линии написано от лаик, който се образова от Ютуб
 • Неук
  19.09.2022 7:54
  Пълни глупости. Консултирайте се преди да публикувате такива статии с хора разбиращи от ток и системи з азареждане.
 • Largo
  19.09.2022 9:03
  Моята не е западен боклук пълен с електроника и си карам с по високи ампери и нямам проблем
 • Иво
  19.09.2022 13:50
  Пълни глупости. Ама пълни. Да се смееш ли, да плачеш ли...
 • Гуру
  19.09.2022 23:06
  1-во. Ще струва повече от препоръчания от производителя. 2-ро. Всеки ден ще го разкарваш и возиш за твоя сметка, на жената и децата. 3-то. Ще се амортизира от времето, освен от използване. 4-то. Продавачът не би трябвало да ти даде гаранция, ако е различен от препоръчания от производителя.
 • Гуру
  19.09.2022 23:07
  5-то. Наистина може да те вкара в още допълнителни разходи, защото инсталацията ще се стреми да го зарежда. 6-то. Докато е нов ще го зарежда лесно. Но когато дойде време да го смениш, може да се наложи да смениш бая чарколяк, заради него.
 • Гуру
  19.09.2022 23:08
  7- мо. И да искаш да сложиш по-мощен, може и да няма място, защото инженера е предвидил, че ще има галфандури, които да го компрометират. 8-мо. Може да се окаже боклук и парите да идат на вятъра.
 • Гуру финал
  19.09.2022 23:09
  9-то. Изпаднал ти е без пари. Е това е друго. Можем да махнем единия тампон на двигателя и да му намерим място.
 • Гуру финал
  19.09.2022 23:10
  9-то. Изпаднал ти е без пари. Е това е друго. Можем да махнем единия тампон на двигателя и да му намерим място.