"Черен лед" на пътя: С какво е опасен и как да го разпознаем ВИДЕО

  • 25.01.2020 9:20 /
  • 2654 /
  • 0
"Черен лед" на пътя: С какво е опасен и как да го разпознаем ВИДЕО

Тази година зимата не е толкова мразовита и снежна. Разбира се, за водачите това е добре е и много коли не се "крият" в гаража до пролетта. Отсъствието на сняг и лед, разбира се, е нещо положително, въпреки че през зимата има и други неприятни явления. Например "черен лед" на пътя.

Явлението е неречено "черен лед", защото той е невидим - изглежда сякаш асфалтът е мокър, но всъщност е покрит с тънка прозрачна ледена кора. И точно в това е неговото коварство - шофьорите просто не виждат леда и не винаги спазват безопасна скорост.

Най-често "черният лед" се образува, ако температурата на асфалта е под нулата и под температурата на въздуха. Именно при такива метеорологични условия като тази зима вероятността за появата му е по-висока. Ако има много влага във въздуха (особено в мъгла), тогава той се утаява на пътната настилка и замръзва. Е, или, например, през деня е валял дъжд или мокър сняг, а през нощта температурата е спаднала под нулата.

Нужно ли е да покриваме двигателя на колата през зимата

По правило, участъците с "черен лед" се образуват на места, където през деня пада малко слънчева светлина (например под мостове) или в низини, където се стича вода. Естествено, вероятността от образуване на кора е по-висока при пътни участъци с не много интензивен трафик.

Разграничаването на "черен лед" (особено на скорост) от мокър път не е толкова лесно. По правило, той блести по-силно, а пътят е с тъмни лъскави петна. Също така си струва да разгледате по-отблизо колелата на другите автомобили: ако пътят блести, но гумите пръскат влага, тогава най-вероятно няма лед.

3 начина да спасите корпуса на автомобила, който е започнал да ръждясва

За да избегнете неприятности на хлъзгав път, е важно да поддържате безопасна скорост и дистанция, както и да избягвате резки движения на волана и да ускорявате, а и със спирачките да се действо по-плавно. Също така се препоръчва да не спирате отстрани на пътя твърде близо до пътя, защото някой може да се хлъзне и да помете колата ви. Като цяло е препоръчително да проверите ситуацията преди пътуването с обувките си по асфалта и да разберете дали пътят е хлъзгав. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ