5 признака, заради които катаджиите спират най-често шофьорите

 • 28.03.2019 11:31 /
 • 94258 /
 • 4
5 признака, заради които катаджиите спират най-често шофьорите

На пръв поглед, според обикновения човек, почти всички автомобили, които се движат в общия поток, се различават само по марката, модела, размера, вид на каросерията и цвета. 

За опитен служител на КАТ, половината от животана който е минал на постове и засади, подобна улична картина е доста различна. По какви признаци служителят на реда избира автомобил за спиране? 

Всеки служител на КАТ има свой собствен професионален усет. Някои веднага забелязват, че нещо не е наред, гледайки как се движи колата, други се нуждаят само от един поглед към лицето на шофьора, а трети  се ръководят от външното състояние на колата. Но има  признаците, общи за всички, които никога не се пренебрегват от който и да било катаджия.

Кои са тези признаци?

Външният вид на колата

Като правило, на първо място, служителите на КАТ обръщат внимание на външния вид на колата - състоянието на номера, светлините, каросерията. Причина за спиране може да бъдат: нестандартните цветове на автомобила или липсата на конструктивни елементи - броня, решетка, странично огледало, капак и т.н.

Много важно! Какви са правата ни при проверка с дрегер

Много е вероятно да ви спрат заради някои нестандартни елементи в екстериора - тонирани предни прозорци, спойлер или допълнителна оптика. Освен това вниманието на пътната полиция привличат много стари автомобили с ръждясало каросерия, липсващ ауспух, отсъстващ заглушител или пушек от ауспуха, заради който пуши цялата улица.

Облика и поведението на шофьора 

Разбира се, стражите на реда, колкото е възможно по-близо проучват външния вид и поведението на водача. Например, подозрението им ще предизвика шофьор, дъвчещ дъвка или с тъмни очила в облачно време. Опитният полицай може да усети нещо лошо дори и при най-малкото движение на главата на шофьора.

Всеки трябва да го знае! Как да си възстановим парите от глоби на КАТ

Неправилно шофиране

Разбира се, полицаят ще об ърне внимание на човека, който се откроява в общия поток с особен  стил на шофиране. Подозрението може да бъде предизвикано от прекалено голяма скорост, честото преминаване от една в друга лента, или наопаки - кола, която едва пъпли, забавя автомобилите, които карат отзад.

Тайната падна! Ето след колко време КАТ хваща дрогата в организма ни

Рискуват да бъдат спрени и тези, които неуверено се придържат към траекторията, движат се на зиг-заг, или обратното - върви перфектно право, въпреки неравностите и дупките.

Нарушаване на правилата за движение


Лесно е да се досетите, че всяко нарушение на правилата за движение пред правоприлагащите служители ще бъде санкционирано незабавно. Това се отнася не само за превишаване на скоростта, пренебрегване на маркировки, знаци или светофари. 

Какво трябва да направим, ако в талона на колата ни не е посочена екологична норма

Катаджиите бройкат и тези, които са забравили да си сложат коланите, да включат светлините, да почистят Рег.№. Малко дете в колата също е вероятна причина за спиране, защото пътната полиция ще провери наличието на детска седалка.

Спецоперация 
Шансовете за среща с пътната полиция се увеличават, ако местната пътна полиция провежда специална операция и особено ако външните признаци на колата съвпадат със служебните ориентировки на стражите на реда./auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • жоро
  28.03.2019 12:33
  Вече няма да нося тъмните очила в облачно време :) /независимо че са за облачно време/
 • deltacash
  29.03.2019 10:11
  РУШВЕТ-тази е най-важната причина,защо я пропусна,Крачунка !?
 • Vazbudeno_hui4e
  30.03.2019 8:03
  На майка ви пyтката, близ!
 • niko
  30.03.2019 12:29
  Спират ги да ги попитат "Сеа ко ши прайм"?