Намериха рядък електрически автомобил ЗАЗ "Таврия" в Германия СНИМКИ

https://auto.blitz.bg/retro/namerixa-ryadk-elektriceski-avtomobil-zaz-tavriya-v-germaniya-snimki Auto.blitz.bg
Намериха рядък електрически автомобил ЗАЗ "Таврия" в Германия СНИМКИ

Нестандартна "Таврия" от 1996 г. се движи по пътищата в Германия. Хечбекът е електрически и е разработен в Запорожския автомобилен завод, съобщава Hyser.

Тази кола е една от малкото ЗАЗ-1109 "Таврия-Електро", оцелели до днес. Собственикът е привел колата в ред и я управлява.

Електромобилът Таврия е разработен през 1991 г. и е бил сериозно планиран за производство. Европа трябвало да бъде ключовият пазар. Няколко прототипа били изпратени в чужбина и щяли да бъдат продавани в дилърската мрежа на Deutsche Lada.

По-конкретно, тази кола е пристигнала в Германия като стандартна "Таврия" и вече в Дрезден е превърната в електромобил. Хечбекът е оборудван с двигател с мощност 16 конски сили, който му позволява да достигне скорост от 80 км / ч. Оловните батерии осигуряват резерв на мощност до 80 км след зареждане.

Легендарният ЗАЗ-968А се присъедини към украинската армия ВИДЕО

Трябва да се отбележи, че по-късно в Запорожие са създадени подобрени версии на "Таврия-Електро" с мощност 25-35 к.с.. Те развивали 90-100 км/ч, а новите батерии увеличили пробега до 130-140 км.

Британци изумиха с тунинга на купен в България ЗАЗ 965А ВИДЕО

Електрическите автомобили ЗАЗ обаче се оказали твърде скъпи - сложили им цена от 31 хиляди марки, тоест по-скъпи от Volkswagen Golf. Въпреки че моделът заинтересувал обществеността и експертите, той не бил търсен, така че серийното му производство не било организирано. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

Горещи

Коментирай