Бензинът ще поевтинява, остава ли по-евтино да караме на ток?

  • 16.02.2023 10:17 /
  • 8449 /
  • 1
Бензинът ще поевтинява, остава ли по-евтино да караме на ток?

Петрол или електричество? През енергийно кризисната 2022 година и двете суровини за зареждане на превозни средства поскъпнаха драстично, пише Труд бг.

Което означава, че собствениците на конвенционални и електрически коли се налага да бъркат по-дълбоко в джоба си. Въпреки това пътуването с електромобили излиза по-евтино и това ще бъде така в следващите няколко години, прогнозират експерти в бранша.

Очакванията са, че в средносрочен план цените на петрола и електроенергията ще започнат да стават по-ниски почти едновременно.

Горивата обаче ще бъдат подложени на по-високи екологични данъци, затова поевтиняването им ще бъде по-малко. По отношение на оперативните месечни разходи, при идентичен пробег на превозното средство, зарядният ток ще бъде на по-ниско ценово ниво в сравнение с бензина и дизела. 

Сравнението на енергийните разходи за електрически автомобили и такива с вътрешно горене показва предимство за електромобилността.

Това предимство обаче е свързано с някои условия. Сред тях е увеличаването на предлаганите електрически модели и разширяването на инфраструктурата от зарядни станции.

Важно е все повече потребители да имат възможност да зареждат в домашни условия при най-ниската цена на ток. От обществени станции зареждането е по-скъпо.

Пречка за по-широкото навлизане на електромобили може да бъде вече започналото отпадане на субсидиите за покупка на нискоемисиионни коли.

В същото време електрическите модели продължават да бъдат значително по-скъпи от бензиновите и дизеловите.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Владимир
    19.02.2023 23:09
    Какви субсидии ще отпадат бе, кога у нас е имало субсидии за такива коли? Кога у нас е имало субсидии за автомобили въобще?