Какво трябва да знаете, ако ще внасяте автомобил от САЩ в България

  • 15.09.2019 8:23 /
  • 8367 /
  • 0
Какво трябва да знаете, ако ще внасяте автомобил от САЩ в България

Искате да карате Dodge Challenger, Chevrolet Aveo, Ford Mustang GТ, Mercedes-Benz или луксозна американска лимузина на по-сносна цена, внос от САЩ, в България? Тогава трябва да знаете някои неща, които ще са ви полезни при вноса, пише bg-voice.com.

Как севернокореец създаде най-култовата спортна кола на САЩ (СНИМКИ)

На първо място, какви документи ще са ви нужни при евентуален внос и ще може ли да ползвате автомобила си? И най-същественото – какво дължите като данъци и такси?

Защото в крайна сметка от това зависи дали ще направите изгодна покупка.

От Агенция „Митници“ обясниха какво точно е нужно.

При внос на автомобил, независимо дали е от САЩ, Канада, Русия или друга страна извън Европейския съюз, на българската митница се подава митническа декларация. Към нея трябва да бъдат приложени всички документи отнасящи се до митническия режим, включително:

– договор за покупко-продажба;

– транспортни документи (ако автомобилът е превозван не на собствен ход, а в контейнер или на автовоз, за превоза също се заплащат такси, застраховки, които се прилагат и впоследствие влизат в митническата стойност, върху която се начислява мито);

– фактура (в зависимост от конкретния случай: например ако автомобилът се купува от физическо лице, няма кой да издаде фактура и тогава стойността на сделката е в договора за покупко-продажба. Ако обаче се купува от юридическо лице, ще има и фактура за плащането) за определяне на митническата стойност.

Митническата декларация за допускане за свободно обращение и крайна употреба на автомобил, закупен от трета страна, следва да се придружава и от
талон за полицейска регистрация

на автомобила от държавата, в която е закупен. Това се отнася само за автомобилите втора употреба.

Какви мита, данъци, такси се заплащат и кога?

Дължимите мита се определят в зависимост от тарифното класиране на даден артикул в комбинираната номенклатура (КН) на ЕС и съгласно таблицата със ставките на митата, включена в част втора на КН. Това може да се види на интернет страницата на Агенция „Митници“: www.customs.bg.
За нови и употребявани автомобили от позиция 8703 на КН ставката на митото от трети страни е 10%.

За нови и употребявани автомобили от позиция 8704 на КН ставката на митото от трети страни зависи от максималното общо тегло на автомобила и от работния обем на двигателя – 10 или 22%.

Анти рейтинг: Топ 13 на колите с най-много смъртни случая

Плащане на ДДС
По отношение на данъка върху добавената стойност (ДДС) следва да се има предвид, че внос на автомобил е въвеждането на несъюзен автомобил на територията на страната. Ставката на данъка е в размер на 20%.

При внос на автомобил освен мито се начислява и ДДС, като в данъчната основа за начисляване на ДДС е включено и дължимото мито. При внос на автомобил от трета страна ДДС се начислява дори когато не се начислява мито, например поради преференция.

Митническите органи разрешават освобождаването на автомобилите след заплащане или обезпечаване на митническото задължение и начисления ДДС. В общия случай те са дължими от вносителя, т. е. от физическото или юридическото лице, което придобива автомобила, и могат да бъдат платени лично или чрез пълномощник. Плащането се извършва по банков път.

Кои са автомобилите в колекцията на Арнолд Шварценегер (СНИМКИ)

При внос на автомобил от САЩ или друга страна извън ЕС освобождава ли се лицето от такси, когато представи документ, че там возилото е било негова собственост?

Когато автомобилите са лична собственост, при внос те се освобождават от мито и ДДС в случаите, когато собственикът се установява в България и отговоря на следните условия:

– да е пребивавал най-малко 12 последователни месеца в трета за ЕС държава;

– да премества обичайното си място на пребиваване в Република България;

– МПС трябва да е било в негово владение и да е използвано ефективно в предишната държава, в която е пребивавал,
най-малко шест месеца преди датата
на която е напуснал. Гражданинът е задължен да докаже този факт, като представи: регистрационен талон, договор за покупко-продажба, фактура или друг подобен документ;

– ако не иска да плаща мито и ДДС, собственикът трябва да ползва автомобила по начин, по който го е ползвал в предишната държава на пребиваване. Не трябва да възникват никакви съмнения, че се готви да продава автомобила.

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ