Време ли е да сменим зимните гуми?

  • 05.03.2019 8:53 /
  • 23227 /
  • 1
Време ли е да сменим зимните гуми?

Температурите в страната на места достигнаха до 20 градуса и това накара голяма част от шофьорите да сменят зимните гуми на автомобилите си с летни.

Какво означават цветните маркировки по гумите на колата

Според автомобилния състезател Румен Дунев основният довод на водачите е, че те искат да запазят своите зимни гуми и те да не се износват при високите температури. Той подчерта обаче, че макар и да е топло през деня, сутрин термометрите отчитат между 1 и 2 градуса и тази температура не е достатъчна за доброто сцепление и късия спирачен път при летните гуми, защото те работят при температурен диапазон над 8 градуса.

"Ако изчакат още седмица-две, би било по-безопасно за всички шофьори", коментира пред Bulgaria ON AIR Дунев.

Той посочи, че при закупуването на нови летни гуми е желателно шофьорите да се вгледат в индекса, който показва икономичната ефективност на гумата, тъй като има и такива, които вдигат разхода на горивото до един литър на сто километра.

Напомпването е едно от най-важните правила за гумите през зимата, каква е нормата

Според него законът за гумите трябва да се преразгледа, тъй като в него не е изрично споменато, че всеки автомобил трябва да се движи със зимни гуми през зимата, а се посочва само, че грайферът им трябва да е над 4 милиметра, което не е достатъчно, за да се осигури безопасност.

"Спирането на жертвите по пътищата е дългосрочен процес, който трябва да се заложи в законите", категоричен бе автомобилният състезател Румен Дунев.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • pitbul
    06.03.2019 22:22
    Stupido Dunev, Stupid.