Мрежата се подпали от тази загадка на пътя! Всички се чудят кой е пръв? (СНИМКА)

 • 11.06.2019 9:58 /
 • 7081 /
 • 6
Мрежата се подпали от тази загадка на пътя! Всички се чудят кой е пръв? (СНИМКА)

Потребителите в мрежата влязоха в гореща полемика заради задача за шофьори. В публикувана картинка се задава въпросът кой от двамата водачи, единият от които е в кръгово кръстовище, е с предимство.

В самата ситуация липсва знак, който да посочва това. Така според част от потребителите, когато си навлязъл в кръгово, няма как да спреш, за да пропуснеш друго превозно средство. Според други обаче това не е така.
 


Nikolai Tusundjiev До сега несам видял кола да влезе във кръговото и да спре да пропуска другите.. Който е влязал той е с предимство...

Владимир Фърцов Да се върнат на мястото им откраднатите знаци защото ще има ПТП-та

Angel Statulov По принцип, който е в кръговото е с предимство, но във Варна е този, който кара по - бързо", гласят част от коментарите.

Школа за шофьори: Локва на пътя - как да не си потрошим автомобила?

А ето и какво е обяснението:

На картинката е показано кръстовище с кръгово движение, сигнализирано с пътен знак Г12 със значението „Кръгово движение“. Този знак указва единствено, че кръстовището е кръгово и посоката на движение, в която трябва да навлезете в кръстовището.

Никъде няма поставен пътен знак относно предимството!

Навици на шофьорите, които могат да повредят всяка кола

Това, че е кръстовище с кръгово движение съвсем не означава, че навлезлият е с предимство по подразбиране.
След като няма поставен пътен знак относно предимството, то за преминаването през това кръстовище, което в случая е кръгово, се прилага правилото за „предимство на дясностоящият“. В случая дясностоящ е жълтият автомобил и той трябва да премине пръв.

Ето какво ще се случи, ако 3 години не сте ходили с колата си на технически преглед

Червеният автомобил е без предимство именно, защото навлизайки в кръстовището, в ситуацията, която е показана, се намира от ляво на жълтият автомобил и следователно трябва да пропусне жълтия.

Правилото предимство на дясностоящия: „На кръстовище на равнозначни пътища водачът на пътно превозно средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се намират или приближават от дясната му страна“.

Пълен списък с новите глоби на КАТ за всички видове нарушения

Важно
Пътен знак Г12 е от групата на пътни знаци със задължително предписание. Той НЕ определя предимството за преминаване през кръгово кръстовище.
Пътен знак Г12 „Кръгово движение“ се поставя непосредствено преди кръстовище, в което движението е кръгово и се извършва само в указаната от стрелките посока.
След пътен знак Г12 движението се извършва само в указаната от стрелките посока.

Ако няма поставени пътни знаци относно предимството за преминаване през кръстовището (независимо от това, че то е кръгово) това означава, че това е кръстовище на равнозначни пътища. А на кръстовище на равнозначни пътища винаги се прилага правилото за предимство на дясностоящия за определяне на реда за преминаване през него. Това правило важи и за кръгово кръстовище, ако на него няма поставен пътен знак за определяне на предимството.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Инвалид
  24.09.2018 17:56
  Предимството е винаги на бащата на прецедента, но късно го разбрах!
 • НАСКО
  26.09.2018 11:10
  Ти освен, че си физически инвалид си и психоинвалид! Налага ти се лечение!
 • welkomin
  11.06.2019 20:20
  То е ясно, кой има предимство! Който пусне повече на катаджията!
 • Aneliya
  12.06.2019 8:52
  навякъде по света с предимсво е този който е в кръговото.
 • kotaraka
  12.06.2019 20:11
  anelia e prava…..i e taka.
 • taka e
  13.06.2019 14:11
  Трябват ти пари ? Опитай късмета си тук !Нон стоп печалби !https://bit.ly/2HKWzdH