Навици на шофьорите, които могат да повредят всяка кола

  • 31.08.2018 11:20 /
  • 4707 /
  • 0
Навици на шофьорите, които могат да повредят всяка кола

Не всеки шофьор мисли за необходимостта от грижа за колата и компетентна експлоатация. В доста случаи авариите, скъпите ремонти и инцидентите могат да бъдат избегнати, като се спазват някои прости правила.

Вижте грешките на шофьорите, които съкращават живота на "железните коне".

1. Налягането на гумите е твърде ниско или прекалено високо

Налягането в гумите често е твърде ниско или прекалено високо. Това увеличава разхода на гориво, лошо влияе върху управлението на автомобила, динамиката на движението му - може да се достигне и до катастрофа.

За да предотвратите това, трябва да смените гумите своевременно. Първо, не забравяйте за сезонната смяна на гумите. На второ място, спазвайте правилото за смяна на предните със задните гуми и обратно поне веднъж годишно.

2. Рязко ускорение и спиране на автомобила

Рязкото ускорение и рязкото спиране са вредни за колата. Те дават допълнително натоварване на системите на автомобила: например, скоростната кутия и двигателят получават огромно натоварване, спирачните дискове се износват зле, намалява се работоспособността на спирачките. Всичко това рязко увеличава вероятността от злополука по пътя.

3. Неправилно паркиране

Правилното паркиране не е лесна задача, особено за начинаещи. Като правило, при паркиране в малка зона шофьорите непрекъснато превключват предавките от Drive на Reverse, без да спират напълно колата. Тази грешка трябва да се избягва категорично, защото убива автоматичната трансмисия и застрашава със сериозните ремонти.

Така че, първо трябва да се спре напълно автомобила и след това да се включва друга скорост.

4. Игнориране на знаците, показвани на таблото за управление

С помощта на таблото, колата ви предупреждава, че нещо не е наред с нея. Например, температурата на двигателя е твърде ниска или твърде висока, има недостатъци в електричеството или нивото на спирачната течност е изключително ниско. Не отлагайте да посетите сервиз. Това ще ви помогне да избегнете скъпи ремонти или дори катастрофи.

5. Неспазване на сроковете за технически преглед и ремонт

Една от честите причини за аварии на автомобили е нарушение на сроковете за техническо обслужване. Между другото, това е основният начин да се предотвратят скъпите ремонти на автомобила. Например на всеки 1000 км пробег от колата се препоръчва да се проверява маслото и на всеки 40 000 км - да смените въздушния филтър.

Необходимо е да се опитаме не само да преминаваме ежегодните годишни прегледи, но и да не забравяме ежедневните проверки (нивото на маслото и налягането в гумите, огледалата, течове и т.н.), чиято необходимост зависи от пробега на автомобила и от сезона.

6. Претоварване

Прекалено тежките товари са вредни за почти всички системи на машините: окачване, кормилно управление, трансмисия, гуми, двигател. В допълнение, този навик на експлоатация увеличава разхода на гориво и отрицателно влияе върху управляемостта на автомобила.

За да се избегне това, водачът трябва да се запознае с максималния товар, който може да бъде натоварен на превозното средство и да се съобрази с него. Също така е необходимо да се отървете от безполезни неща в колата и да носите със себе си само най-необходимото. /auto.blitz.bg

 

КОМЕНТИРАЙ