Школа за шофьори: Локва на пътя - как да не си потрошим автомобила?

  • 30.05.2019 8:47 /
  • 4942 /
  • 1
Школа за шофьори: Локва на пътя - как да не си потрошим автомобила?

Локвите на пътищата са следствие от грешките на пътните строители, но на автомобилистите от това не им е по-леко. Дори и чистата вода, попадайки в голямо количество върху вашето предно стъкло, е способна да лиши шофьора от видимост. А какво да говорим за вода от мръсна локва на пътя!

В условията на интензивно движение загубата на видимост може да доведе до сериозна катастрофа. Най-вероятно си имате свой план за действие в подобни ситуации. Но правилният е само един.  

Как да опазим колата чиста от сплескани насекоми

Валял е силен дъжд, на пътя са се образували локви. Вашата скорост е 60 километра в час, движите се в лявата лента, а в дясната един след друг се движат камиони. Ширината на пътя позволява движение в две колони във всяка посока. Но ето, че се приближавате към голяма кална локва, която е разположена изцяло в насрещното движение. При това към локвата в насрещното се движи у друг автомобил. Вие разбирате, че ще се озовете до локвата едновременно с него. Душът за вашата кола е гарантиран. 

Добре ще да е прозорците ви да са затворени. Как ще действате в създалата се ситуация? 
 

Полезно: Колко време е необходимо за зареждането на акумулатора на автомобил

Предлагаме ви четири варианта, които може да сметнете за оптимални, изхождайки от вашия личен опит като шофьор.  

Как ще постъпите, забелязвайки в насрещното огромна локва към която се приближава автомобил? 

След колко време можем да седнем зад волана, ако сме пили алкохолДействайки по първия сценарий, вие най-вероятно ще успеете да избегнете душа от мътна вода. Но шофьорите зад вас ще разберат ли вашите намерения? На мократа след дъжда пътна настилка, когато спирачният път неизбежно нараства, вие рискувате да ви блъснат отзад.  

Решавайки, че мръсния душ е неизбежен и избирайки третото решение, вие се съгласявате да си поиграете в "руска рулетка" и да пропътувате на сляпо около 60-70 метра, докато чистачките не изчистят стъклото ви. 

Важно за всеки: Как да спасите автомобила си при наводнение (СНИМКИ)

Четвъртият вариант би бил напълно приемлив, в случай, че не принуждавахте шофьора на камиона рязко да не набие спирачки. Пътният поток обаче е плътен, вие в нарушение на правилата за престрояване се излагате на риск от удар. Без екстремно спиране тук няма да се размине, а дали сблъсъкът ще бъде избегнат, ще зависи само от състоянието на гумите на камиона и майсторлъка на неговия водач. Не забравяйте правилото: При престрояване шофьорът трябва да отстъпи пътя на транспортните средства, движещи се по пътя без промяна в направлението на движението.  

При създалите се условия е необходимо максимално да се обезопасите от евентуално шофиране на сляпо и своевременно да включите чистачките. Премествайки крака си на педала на спирачката, вие ще се готови за предприемането на необходимите мерки, дори и ако се наложи да спрете. Затова, най-безопасният вариант е вторият./auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • локос
    30.05.2019 18:31
    Искаш да спечелиш много пари бързо? Започни сега получаваш начален бонус 1200 евро!Играй сега ! https://bit.ly/2HKWzdH