Експерти обясниха как правилно да съхраняваме автомобилните гуми

  • 31.05.2019 10:20 /
  • 3343 /
  • 1
Експерти обясниха как правилно да съхраняваме автомобилните гуми

Правилното съхранение на сменените между сезоните гуми е много по-важно, отколкото може да изглежда на пръв поглед, заявяват специалистите от немската компания Continental. Характеристиките на гумите, иначе могат да се променят в отрицателна посока, и да се намали експлоатационния им срок. Освен това повредите, причинени от неправилно съхранение, могат да доведат до невъзможността гумите да бъдат използвани.

Експертите от Continental разказаха за няколко прости, но много важни правила за съхранение.

Първо правило

Преди поставяне за съхранение, гумите трябва да бъдат измити старателно. И то не само с чиста вода, но винаги с препарат. След измиване не забравяйте да ги изсушите. Както виждате, това е много просто правило, но по някаква причина някои шофьори забравят за него. 

Второ правило

Понякога шофьорите покриват гумите с предпазващи ги разтвори. Това абсолютно не се препоръчва, заявяват експертите от немската фирма. Излишната химия ще причини на гумите повече вреда, отколкото полза.

Трето правило

По-добре е гумите да се съхраняват херметически опаковани в найлонови чувалчета - всяка гума поотделно. Преди това е важно да се уверите, че чувалите, като гумите, са сухи. По време на процеса на опаковане, експертите от Continental препоръчват да се отстрани възможно най-много въздух. Това може да се направи като например се използва прахосмукачка. Херметичната опаковка предотвратява изпаряването на маслата от каучуковата смес.

Как да разчетем маркировката на гумите и кои возят по-комфортно?

Четвърто правило

Не съхранявайте гумите на слънце или на топло място. На гумите не трябва да попадат ултравиолетови лъчи и температурата на въздуха не трябва да бъде висока (най-добре - прохладно). В противен случай гумите ще загубят качествата си.

Пето правило

Гумите не трябва да се оставят на открито, като най-добре е да бъдат поставени в хладно и сухо помещение без течение и достъп до пряка слънчева светлина, с постоянна температура в него. Освен това те трябва да се намират далеч от източници на топлина.

Задължителен ли е балансът на гумите при смяната им

Шесто правило

При съхраняване на гумите,те не трябва да са в близост до генератори, компресори, нагреватели, както и работещи помпи. Не трябва да има разтворители, запалими или смазочни материали.

Седмо правило

Най-добре е гумите да се съхраняват вертикално, според немските специалисти. В този случай те са подложени на по-малко натоварване. В хоризонтално положение могат да бъдат съхранявани гумите с джанти.

Ако следвате тези прости правила, обяснени от експертите, гумите, разбира се, няма да спрат да стареят, но продължителността на живота им ще се увеличи значително.  /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • евреин
    31.05.2019 14:58
    Щом немските" специалисти" така казват значи трябва да се прави точно обратното.Тия бастуни могат да давт акъли само за приготвяне на вурстове и дюнери и за нищо друго!