15 неща, които трябва да направите в първите 10 минути, ако сте попаднали в катастрофа

  • 24.12.2018 11:50 /
  • 8526 /
  • 0
15 неща, които трябва да направите в първите 10 минути, ако сте попаднали в катастрофа

Попаднали сте в автомобилна катастрофа, но отказвате да повярвате, защото сте в шок. Но и това се е случва и вероятността това да стане по празниците е много голяма, заради интензивния трафик.

А от това, което ще правите след катастрофата зависи каква ще е съдбата ви - дали ще бъдете посочен за виновен, ще получилите ли застраховка и пр. 

Катастрофата не е повреда на смартфон или чайник. Това е сериозен инцидент. А от инцидент никой не е застрахован.

Експерти установиха кое е най-безопасното място в колата

1. Останете възможно най-близо до мястото на катастрофата, освен ако имате нужда от спешна медицинска помощ. В противен случай ще носите отговорност за напускането на мястото на произшествието.

2. Веднага след инцидента включете аварийните светлини, за да предупредите другите водачи за опасността. Така предпазвате колата си от друг инцидент. Също така, незабавно поставете авариен знак на пътя.

3. Когато излезете от колата, опитайте се да не стоите на пътя, ако е възможно. Това е много опасно. Често други участници в движението не забелязват шофьорите, които са излезли от колата и ги прегазват. 

5 смъртоносни грешки при нощното шофиране

4. Обадете се на пътна полиция. Ако участниците в пътнотранспортните произшествия имат различия, повече от две коли са били ранени при злополука, размерът на щетите надвишава установения лимит, или ако един от шофьорите / пътниците е бил ранен, се обадете на тел.112 за полиция и Спешна помощ. 

5. Не се опитвайте да регулирате трафика дори на мястото на ПТП да се е образувало задръстване. Така може допълните да усложните ситуацията. Оставете тази работа на полицията.

6. Докато чакате катаджиите  можете да обменяте информация за Гражданската  застраховка с други участници в инцидента. Трябва да получите пълните данни и телефонните номера на останалите участници в произшествието. Ако има свидетели, не забравяйте да вземете данните от тях.

Първата правилна реакция при опасност от челен удар дава шанс за спасение

7. Дръжте си устата затворена. Първите десет минути и дори няколко часа след инцидента могат да бъдат стресиращи за вас. Не забравяйте, че ако си признаете грешка на мястото на произшествието, после може да бъдете признати за виновник за катастрофата. В този случай няма да получите и застрахователно обезщетение. По-добре мълчете. Запомнете: езикът е вашият враг.

8. Направете снимка на колите от инцидента и цялото място на ПТП-то. Препоръчително е да снимате и всички пътни знаци, маркировки и светофари, банкета и канавката, стоп линия и др. Това ще ви помогне пред застрахователната компания. 

9. Часът, датата и метеорологичните условия са важни факти при всяка автомобилна катастрофа. За да не пропуснете нищо важно, запишете в телефона или бележника всички  факти, свързани с инцидента. Обърнете внимание на състоянието на пътната настилка. Ако пътят е разбит (дупки, пукнатини и т.н.), или моторното масло е разлято върху него, или не е изчистен от лед и сняг, тогава го снимайте, защото може би основният виновник за инцидента е фирмата, която трябва да го поддържа. 

5 грешки при стартирането на двигателя през зимата

10. Начертайте схема на инцидента. Това ще ви помогне да разберете кой е виновен за него. Включете в схемата всички имена на улици, кръстовища, маркировки, пътни знаци, светофари и местата на всяка кола след сблъсък. Ако сте незаконно признати за причинител на произшествието, тази схема може да ви помогне в съда или пред застрахователната компания. 

11. Помислете два пъти преди да кажете: "Не съм ранен и не съм пострадал." Всъщност, може да сте наранени, но не сте наясно с това поради шока и стреса. 

12. Дори и да сте сигурни, че не сте били наранени, трябва да позволите да бъдете прегледани от спешните медици, които са пристигнали на мястото на инцидента. Ако лекарите ви предложат да отидете в болницата, то определено трябва да ги послушате. Понякога нараняванията не се появяват веднага поради въздействието на шока/адреналина. Така че, ако почувствате болка, особено в главата, врата или корема, трябва да отидете в болница веднага.

Най-честите повреди по колата през зимата 

13. Внимавайте с кого говорите на мястото на злополуката, където може да се появят някакви адвокати и да предлагат услуги си. В никакъв случай не подписвайте нищо. Не се забърквайте с никого: нито адвокати, нито посредници, които ви предлагат да изкупят от вас правото да изискате застрахователно обезщетение. 

14. Обадете се на вашата застрахователна компания. Може да не разбирате или да не си спомняте какво трябва да се направи веднага след инцидента, но не трябва да забравяте  да се обадите на застрахователната си компания и да я  информирате за произшествието.

15. Не говорете с тези, които не са страни по инцидента. Някои шофьори обичат да привикват на мястото на инцидента под формата подкрепа свои приятели и познати, които започват да разпитва и раздават съвети. Избягвайте подобна комуникация, защото може да кажете нещо, което да ви компрометира, което може да доведе до заключението, че инцидентът е станал по ваша вина. Оставете правото да правят изводи на съда, пътната полиция и застрахователя или нека вашият адвокат да се оправя с казусите./auto.blitz.bg.

 

КОМЕНТИРАЙ