Първата правилна реакция при опасност от челен удар дава шанс за спасение

 • 13.12.2018 10:15 /
 • 8847 /
 • 8
Първата правилна реакция при опасност от челен удар дава шанс за спасение

По време на курсовете бъдещите шофьори получават базови знания у усвояват начални навици как да тръгват от място с колата, да превключват скоростите, на натискат спирачката, да вземат завой и т.н. Но какво трябва да правят в екстремна ситуация, когато от насрещното със скоростта на торпедо към вашата кола лети друг автомобил, автобус или камион, уви, не разказват. 

За съжаление по родните пътища все повече зачестяват смъртоносни ситуации, които поставят в шах опитни шофьори, а какво остава за новобранците. 

Какво трябва първо да направи шофьорът при директна и неминуема заплаха от челен удар - да набие спирачки или да бяга. Ако тръгне да спира, как да го направи? Ако тръгне да бяга - накъде?

Тези и други подобни въпроси неминуемо си задават всички автомобилисти, защото единствените, които са 100% застраховани от авария, са тези, които не вадят колата от гаража. А в подобни драматични ситуации наистина е нужно да се действа и то за броени секунди. 

В началото да си припомним изискванията от официалните документи и съветите на КАТ. В обобщен вид те гласят, че при възникване на опасност, която шофьорът е в състояние да открие, той е длъжен да вземе възможните мерси да я избегне като намали скоростта включително до пълното спиране на превозното средство. С други думи не се забелязват конкретни указания какво трябва да направи шофьорът, заплашен от челен удар. 

Експертите по екстремни ситуации по пътищата имат малко по-различно мнение. Ту смятат, че когато от насрещното излита автомобил, то шофьорът на колата, заплашена от челен удар трябва не само да натисне спирачките, но и да се опита да се изплъзне. Да се отмести поне малко встрани, за да поеме удара по допирателна или да скочи в канавката. Всеки от този сценария на развитие на събитията ще е по-добър от удара чело в чело. 

На обикновения човек са му необходими около 2 секунди, за да оцени ситуацията на пътя и да вземе решение какво да прави. Най-важното тук е по-възможност да предусети действията на другия шофьор. По погледа, по положението на ръцете му върху волана, по направлението на колелата на насрещната кола да пресметне траекторията на полета ѝ и да направи всичко възможно да се размине с нея без сериозни повреди. 

Това, което категорично не бива да се прави шофьорът, след като е разбрал, че след секунди ще се случи страшното, е да се мята от единия до другия край на шосето. Крайно рисковано е да се опитва да се спаси на банкета. Според статистиката много често именно там се случват челните удари, защото и двамата шофьори, опитвайки се да го избягнат, гледат да напуснат платното. Да се отклони в насрещното е също толкова опасно. 

Най-важното е да се запази самообладание. И да не се разчита на другия шофьор и на късмета./auto.blitz.bg 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • мффкфк
  13.12.2018 11:40
  Гениално
 • feввввв
  13.12.2018 11:53
  Ако има банкет как да скоча в канавката
 • ПОЖАРНИКАРА БУДА-ЛА
  13.12.2018 12:01
  .......Най-важното е да се запази самообладание........... по-тъпа статия не съм чел......
 • радо
  13.12.2018 21:17
  ами за тези две секунди може да се опиташ да набереш 112 и да помолиш за съвет и линейка все пак нямам много опит но това бих направил
 • Въпрос
  13.12.2018 23:16
  Тоест, искате да кажете, че всички шофъори са самоубийци, които разчитат на късмет, който да ги спаси при челен удар, който се случва за 2/10-ти от секундата !!!??? И накрая всички остават инвалиди или мъртви, браво на гениалния блиц
 • Wonder
  14.12.2018 19:05
  Genialno tapanarsko
 • Хмм
  14.12.2018 19:12
  Нищо не казват, но е компетентно. Важното е да им се посещават страниците...
 • дядо Каракоч
  18.12.2018 14:20
  По погледа, по положението на ръцете му върху волана, по направлението на колелата на насрещната кола да пресметне траекторията на полета ѝ и да направи всичко възможно да се размине с нея без сериозни повреди. Глупости на търкалета.