5 грешки при стартирането на двигателя през зимата

 • 11.12.2018 13:35 /
 • 40214 /
 • 7
5 грешки при стартирането на двигателя през зимата

По време на студовете е много лесно да се различи опитен шофьор и от начинаещ, дори в паркирана кола, която се готви да тръгне.

Факт е, че професионалистите отдавна знаят някои трикове за стартиране на двигателя през зимата, което улеснява работата му и увеличава ресурса му.

Докато тези, които са онскоро зад волана, все още не са имали време да го направят и поради това правят грешки.

Кои са тези грешки:

Загряване
Колата трябва да се подгрява през цялата година, а в студено време това е особено важно и буквално задължително.

Изненадващ начин за бързо и ефективно почистване на снега от колата показаха в мрежата (ВИДЕО)

Работата е в това, че металът се свива от студа и следователно трябва да бъде добре затоплен, за да достигнат работните пространства между огледалната вътрешна повърхност на цилиндрите и пръстените на буталата. Необходимо е също така маслото да стане по-течно и да смазва добре всички механизми на двигателя.

Отопление
Много от неопитните шофьори, веднага щом влязат в колата, незабавно включат печката. Това действие е фундаментално погрешно. Факт е, че топлината, с която въздухът ще идва от печката директно зависи от температурата на охлаждащата течност в охладителната система.

Най-честите повреди по колата през зимата

И следователно, ако веднага след като стартирате колата, включете отоплението от него няма да има никакъв смисъл, въздухът който ще влиза в купето ще е студен.

В същото време вентилаторът на отоплението е  сравнително мощен електрически уред. Той увеличава натоварването на генератора, което повишава разхода на гориво.

Електро прибори
Заради студа животът на акумулатора силно се усложнява и много шофьори имат проблеми с него през зимата. Не е нужно да включвате електрически уреди в автомобила, докато не го стартирате. Това прави много трудно стартирането на двигателя, тъй като енергията от батерията не се насочва директно към стартера, а към всички електрически устройства, които сте включили.

Защо всеки шофьор трябва винаги да има 1 бутилка водка в колата

Шофиране със замръзнали прозорци
Има шофьори, които се движат с колата си със замръзнали прозорци, защото след паркирането не са имали време да се размразят. Чрез извършването на такива действия влошавате виждането си за ситуацията около автомобила, така че лесно можете да провокирате злополука, без да забележите друга кола. Ето защо е по-добре първо да затоплите колата, за да размрази стъклото, а след това да потеглите. 

Какви са особеностите на зимното паркиране

Рязък старт                                                                                                                                     

Двигателят и каросерията - не са единствените метални части в колата. Не забравяйте също така за сачмените лагери, амортисьорите и пр. Те също така се нуждаят от време, за да се затоплят, защото в студа работата им също е много трудна. Следователно първите 500 метра трябва да шофирате плавно и бавно./auto.blitz.bg

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • 123
  11.12.2018 20:20
  Автора май шофира Москвич или Жигули ... или е агент на Москва...
 • Вин Дизел
  11.12.2018 20:30
  Требва да запалим 2 вестника под мотора.
 • roko46
  12.12.2018 7:11
  За водката не разбрах нищо,нали е замръзнало стъклото,а не стомаха на водача ?
 • да бе
  12.12.2018 8:41
  Това са глупости. Палиш и тръгваш.
 • TFB
  12.12.2018 10:06
  ПЪЛНИ ПРОСТОТИИ, ОТКЪДЕ ВИ НАМИРАТ ТАКИВА ТЪПАЦИ БЕ, ДРАСКАЧИ НЕЩАСТНИ...
 • чичо Манчо
  12.12.2018 10:58
  Е па моята има ел.нагревател в парното и ако не включа вентилатора не топли и освен това дизелите на място от студен старт не загряват,паля и след минута-две тръгвам ,е не като Фитипалди де!
 • gospodinow.damqn
  12.12.2018 19:19
  Това с акумолатора не е вярно с предварителното включване на електро уреди се възбуждат химически реакции и акумолатора е готов за работа.