10-те най-важни съвета при шофиране на сняг

 • 21.01.2019 11:30 /
 • 17544 /
 • 5
10-те най-важни съвета при шофиране на сняг

Новите прогнози на синоптиците са за повече снеговалежи през новата седмица. Готови ли сме обаче да шофираме на сняг? Подготовката за шофиране на сняг започва още преди да влезете в автомобила си.

Първият въпрос, който трябва да си зададете, е дали това пътуване с кола е наистина необходимо. Ако си отговорите положително, тогава планирайте внимателно маршрута си, като използвате основно главни пътища, които е по-вероятно да са опесъчени, отколкото малките улички.

В сняг и лед потегляйте плавно от място, с малко газ, на втора предавка, ако автомобилът е с ръчна скоростна кутия. На всяка цена избягвайте да форсирате двигателя през цялото шофиране и карайте с една предавка по-нагоре от обикновеното. Безопасната скорост е ключов елемент в подобни пътни условия.

5 грешки при стартирането на двигателя през зимата

Бъдете подготвени

Направете предварителни планове в случай, че времето е възможно най-лошо. Пригответе си топли дрехи, завивка, фенерче, лопата за сняг и дори малко храна в багажника. Също така обуйте прилични обувки за шофиране, защото шофирането с ботуши за сняг или гумени ботуши е лоша идея, защото няма да усещате педала под крака си. Най-важното нещо обаче е да имате хубави зимни гуми.

Шофирайте плавно

Избягвайте внезапно натискане на газта, спирачката и рязко въртене на волана. Ако автомобилът няма сцепление с пътя, не натискайте газта, защото по-бързото въртене на колелата само ще влоши нещата. Опитайте се да използвате втора предавка, за да получите малко сцепление.

Защо всеки шофьор трябва винаги да има 1 бутилка водка в колата

При коли с автоматична скоростна кутия изберете опцията „Зимен режим“ (Winter Mode) ако е налична. При автомобилите с ръчни скорости се опитайте да усетите кога има сцепление със съединителя.

Спирайте правилно

Когато се спускате по път с наклон и сняг, поддържайте ниска скорост още отгоре. По-лесно е да се поддържа постоянна скорост, отколкото да се намали след това със спирачката при спускане. Оставяйте си много дистанция и разстояние за спиране – натискайте спирачката нежно и се стремете да не задействате системата против блокиране на колелата (ABS).

Няколко големи грешки при прехвърлянето на ток

По-старите автомобили без тази система може и да спрат по-рано, благодарение на блокиралите колела, които изриват снега.

Важно е да виждате добре и да ви виждат

Преди да потеглите, отделете допълнителни пет минутки, за да загрее добре автомобилът и изчистете всички прозорци от снега по тях, както и фаровете. Ако не направите това, нарушавате Правилника за движение.

Трябва ли да мием колата през зимата? Съвети от опитен автобояджия

Изчистете и снега от покрива, защото той може да падне върху предното ви стъкло или върху други превозни средства след вас да блокира напълно видимостта.

Уверете се, че течността ви за чистачките, както и предното стъкло не са замръзнали и че чистачките не са покрити с лед.

Винаги шофирайте с пуснати светлини.

Винаги планирайте нещата напред

Пътните условия могат и да не са лоши когато потеглите за някъде, но си пуснете радиото и следете прогнозата за времето и новините за пътната обстановка по пътищата, през които ще минавате.

Ако нямате зимни гуми, опитайте се да избягвате маршрути със стръмни склонове и се движете по главните пътища, които вероятно са изринати от сняг и обработени против заледяване.

Познавайте системите за сигурност на автомобила си

Ако имате система за електронно стабилизиране (ESP), то тя би ви помогнала доста против поднасяне. Но тракшън контрола понякога убива мощността прекалено много и прави трудно придвижването в снега. Повечето автомобили позволяват изключването чрез копче.

Как картофите помагат срещу изпотяването на стъклата в колата (СНИМКИ/ВИДЕО)

Ако имате автоматична скоростна кутия, проверете дали има наличен зимен режим (Winter Mode).

Не се паникьосвайте, ако колата се поднесе

Ако предните колела тръгнат настрани, не се опитвайте да криволичите, за да ги изправите. Просто изправете волана за секунда, за да позволите на гумите да възстановят сцепление с настилката и отпуснете газта.

Ако задната част на автомобила започне да се занася, изправете я с волана като го завъртите на противоположната страна. Винаги гледайте натам, накъдето искате да върви автомобилът.

Как най-бързо да затоплим купето на автомобила през зимата

Избягвайте скачането на спирачките, защото това може да ги “заключи” и така колите с ABS губят ефективността си.

Прогнозиране

При заснежена и заледена пътна обстановка спирането и потеглянето отнемат доста повече време. Затова намалете скоростта и си оставяйте по-голяма дистанция с автомобила пред вас.

5 смъртоносни грешки при нощното шофиране

Внимавайте за водачите около вас, колите им могат да се поднесат или те да изгубят контрол над тях.

Пътни знаци покрити със сняг и скрити бордюри са нещо, което може да се очаква при лошо време, затова обърнете допълнително внимание на пътната инфраструктура.

Инвестирайте в обучителен курс

Нищо не отнема страха от шофиране в сняг така ефективно, както, ако го изпитате в контролирана среда с инструктор до себе си, пише infozauk.com. Курсовете за шофиране през зимата не са особено евтини, но са доста забавни и ще придобиете много нови умения. Ако сте с малък бюджет, можете да изкарате курс за контрол над автомобила при поднасяне (skid control course).

Засядане

Ако автомобилът ви заседне в снега и решите да го оставите, опитайте се да го преместите възможно най-отстрани на пътя, за да не блокира движението.

Напомпването е едно от най-важните правила за гумите през зимата, каква е нормата

Ако колата ви започне да се хлъзга назад при изкачване или паркиране на баир, завъртете волана на една страна докрай и дръпнете ръчната спирачка – това ще блокира задните колела, докато предните ще са настрани и ще използват събрания зад тях сняг като спирачка, което ще забави или спре окончателно хлъзгането надолу.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • дядо Каракоч
  28.11.2018 11:22
  За да не ви случва подобна неприятност или си стойте вкъщи на топло,или си купете "Шаман".Това е всъдеход доказал многократно качествата си.Ако не ми вярвате влезте в "Ютуб".Там има достатъчно материали за него.
 • TheMadMax
  28.11.2018 11:52
  "Ако задната част на автомобила започне да се занася, изправете я с волана като го завъртите на противоположната страна." - абе вие четете ли какви ги пишете???
 • Vazbudeno_hui4e
  28.11.2018 11:57
  Я затуй си седим у къщи, бием чекийки и си апвам и пийвам на топло!
 • Rolex
  29.11.2018 5:25
  Споменава се за ръчно превключване на скоростите, за автоматични скорости, а никъде не се спонена за типтроник скоростна кутия как да се използва в зимни условия.
 • vkg
  30.11.2018 7:19
  Kato se stopi snega gaz.