СБА: Предлагат се неприемливи правила за зимните гуми! Ето какво още не харесват автомобилистите в новия закон

  • 27.03.2019 12:40 /
  • 7574 /
  • 3
СБА: Предлагат се неприемливи правила за зимните гуми! Ето какво още не харесват автомобилистите в новия закон

Съюзът на българските автомобилисти (СБА) излезе с официална позиция по предлагания нов Закон за движението по пътищата. СБА критикува редица предложения и мерки, но определя Проекта на Закона като добра основа за развитие на процеса по подобряване на безопасността на движението и намаляване на пътния травматизъм. Това се казва в позицията на съюза, изпратена до медиите.

Кога трябва да сложим летните гуми

Според СБА въведените ограничения с фиксирани дати за използване на зимни гуми и вериги в периода 15 ноември-1 март са неприемливи от социална и екологична гледна точка. Европейски държави, намиращи се на нашата географска ширина, имат сходни изисквания, но само при „наличие на сняг или заледяване на пътя“ без конкретни дати, като се допуска ползването и на летни гуми, но задължително с вериги.

В официалната позиция на СБА пише още, че въведените ограничения за новите водачи са доста спорни. МПС-та с посочената в Закона мощност трудно могат да се намерят на пазара (само, в случай, че някой реши да инвестира в такъв автомобил), а при по-мощните автомобили фигурата на придружителя не е фиксирана и изискванията за нея са твърде общи и формални, с оглед на което е желателно да отпадне. При това описание трудно може да се въведе ефикасен контрол.

От организацията съветват текстовете, касаещи пешеходните пътеки, да подчертаят необходимостта от задължително изграждане на предупредителни неравности на пътното платно преди пешеходната пътека. Това ще бъде по-ефективно за безопасността на пешеходците.

В законопроекта не са премахнати някои архаични и ненужни изисквания – стикер на стъклото за Гражданска отговорност (ГО), също и за техническия преглед, при положение, че те не са необходими за осъществяване на контрол и вече може да се ползват съвременни решения, каквито се използват и за електронните винетки.

Относно ползването на предпазни колани от водачите и пътниците, от СБА считат, че е редно да бъде задължително без оглед на професионалните качества на субектите, като единственото изключение да се отнася само при наличие на медицински фактори.

В Законопроекта е разписано всички глоби за нарушения, установени с технически средства да постъпват във Фонд „Безопасност на движението по пътищата“. В момента това са само за глоби при заснемане на нарушението за скорост. Технически средства се използват при алкохол, наркотици, дълбочина на протектора на гумите, при замерване нивото на шум и изгорели газове от ауспуха, измерване на теглото, габаритите и т.н. – поясняват от СБА.

Предвидено е разходите от този фонд да са и за други дейности, осъществявани от държавни и общински органи за контрол и подобряване на пътната безопасност, което е невъзможно да се покрие дори от републиканския бюджет, а още по-малко от този на МВР. Фондът ще покрива и административните разходи на МВР, но не е уточнено кои точно ще са те. Отделно, законопроектът не дава ясното за чия сметка ще са разходите за консумативи при контролната дейност – тестове за наркотици, минимални суми за уредите за алкохол, включително и сумите за метрологична проверка на съответните уреди. Редно е те да се поемат от нарушителите при установяване на нарушения, за което наложеното наказание е влязло в сила. Въпросните разходи са значителна тежест за бюджета на МВР.

Непонятно защо са оставени разпоредбите, с които МВР продължава да налага глоби, които постъпват по сметка на гаранционния фонд.

В проекта основателно са включени разпоредби за загубата на правоспособността от системните нарушители, но трябва внимателно да се обмислят нарушенията, вследствие на които се стигат до това обстоятелство, тъй като при някои от включените нарушения няма дори едно ПТП, което означава, че мярката не касае пряко пътната безопасност.

В цялост Проектът на Закона за движение по пътищата (ЗДвП) създава предпоставки за подобряване на безопасността на движението (БД) в страната и следва да бъде възприет положително.

Основания за това са:

  • Завишени санкции за груби нарушения, от които следват тежки последици;
  • Предвидени са рестрикции за системните нарушители;
  • Предложени са текстове, водещи до завишаване събираемостта на глобите (изтърпяване на наказанието);
  • Предлагат се санкции към институциите, ангажирани с БД;
  • Има виждане за финансиране на превенцията по БД.

В заключение от СБА изтъкват, че проектът на ЗДвП е добра основа за развитие на процеса по подобряване на БД и намаляване на пътния травматизъм. Нещо повече, той може да бъде внесен за приемане от Народното събрание самостоятелно без да се изчакват Закона за водачите и Закона за пътните превозните средства, тъй като в ЗДвП са разписани правила и норми за поведение както и санкции при нарушение, което пряко не обвързва трите законопроекта. Приемането на проекта на ЗДвП е крайно необходимо при тази неблагоприятна пътна обстановка в страната. / auto.blitz.bg

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Петър Николов
    27.03.2019 23:39
    Голяма простотия е да ни карат през през светлата част на деня да шофираме на фарове.За какво са тия очни прегледи тогава.Тая глупаштина не съществува в съседните ни страни.
  • Ламята Спаска
    28.03.2019 9:04
    Зимни гуми ли? Взимам си тогава едни твърди Корморанки или нещо от сорта и си карам с тях целогодишно!
  • нане Вуте
    29.03.2019 14:37
    Крайно време е, да се приеме промяна в регистрацията на превозните средства, като законовите разпоредби се уеднаквят с тези в ЕС. Със закон от 1969 г., България продължава да е ориенталска държава!