Блогъри провериха дали може човекът да е по-ефективен от лънч контрола ВИДЕО

 • 20.07.2022 8:35 /
 • 2386 /
 • 2
Блогъри провериха дали може човекът да е по-ефективен от лънч контрола ВИДЕО

Да се реализира ефективно и безопасно целия потенциал на съвременните суперколи без помощта на електронните системи на практика е невъзможно. За да може автомобилът да е бърз на състезателната писта и удобен на пътищата за общо ползване, а заедно с това и да не изисква от шофьора специална подготовка, се трудят доста инженери. 

Въпросът е обаче, дали човекът със свои собствени сили може да замени, например, системата за лънч контрол, дълго време оставаше без отговор, докато с работата не се захванаха видеоблогърите от канала Driven Media.

През 2018 година компанията Ferrari представи най-мощната си кола с осемцилиндров двигател - моделът 488 Pista е хардкор модификация на модела 488 GTB.

Купето е оборудвано с модернизиран 3.9-литъров битурбо осем цилиндров двигател от състезателното купе 488 Challenge, чиято мощност е 720 конски сили и 770 Нм въртящ момент.

Двигателят е съчетан със 7-степенна роботизирана скоростна кутия с двоен съединител. 

 

С помощта на всичките поставени в автомобила електронни системи спортната кола ускорява от 0 до 100 за 2.85 секунди, а до 200 километра в час за 7.6 секунди. 

Непосредствено влияние за този резултат дава работата на лънч контрола, който определя максималния въртящ момент, който могат да поддържат задните колела, преди да изгубят сцепление с пътя. 

Автомобилът прави това за милисекунди, изцяло лишавайки човека зад волана от необходимостта да усеща загуба на сцепление с пътя, да я осмисля, а след това да реагира по пътя на натискането с крак на педала на газта. 

На тестовете с помощта на лънч контрола за преодоляването на дистанцията от 402 метра на 488 Pista са ѝ необходими 11.5 секунди, но след многочислени тренировки и безкрайно търсене на оптимални алгоритми за старт, човекът зад волана на Ферарито с деактивиран лънч контрол изминава класическата дължина за драг състезание за 10.99 секунди. Това доказва, че, потенциално, човекът може да е по-ефективен от електрониката.  

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • КОй
  20.07.2022 12:00
  Къв лънч бе да еба ваща майка неграмотна, недъгава, непрофесионална, в устата да еба.. лайняна медия сте да еба Крачуна в устата да еба
 • Що питаш?
  21.07.2022 1:19
  Нерде лънч, нерде лаунч...