Защо ви е необходим "тайният" бутон до скоростната кутия

  • 19.11.2020 9:20 /
  • 4430 /
  • 0
Защо ви е необходим "тайният" бутон до скоростната кутия

Надеждността на съвременните трансмисии ви позволява почти напълно да забравите за механизмите, предназначени за екстремни ситуации. Например, малко хора знаят за бутона Shift lock, разположен до селектора на автоматичната скоростна кутия.

Ако внезапно двигателят спре да стартира, тогава "автоматикът" започва да се държи странно и не позволява промяна на режимите. Работата е там, че има фиксатор, който предпазва от случайни превключвания на трансмисията. Тази система е електронна и се активира при натискане на спирачния педал и работещ двигател.

Когато двигателят е изключен, системата предпазва от случайно преместване на селектора от едно положение в друго, така че да не се получи инцидент с машината. Когато двигателят е счупен, е невъзможно да превключите режима на неутрален поради тази функция.

Но дори при работещ двигател се случва селекторът да не може да бъде преместен. Това може да се дължи на повреда в електрониката или изгорял предпазител.

Водачът започва да дърпа селектора със сила, това може да доведе до повреда на механизма за превключване на режимите. След това колата ще се наложи да бъде откарана на евакуатор до сервиз за скъп ремонт.

Елементи на колата, които водачите забравят да смажат преди настъпването на студовете

Именно в тези ситуации е необходим бутонът Shift lock, който се намира близо до дръжката на автоматичната скоростна кутия. Може да се крие под капака, за да се избегне случайно натискане.

Пластмасовият капак трябва да се вдигне с нож или отвертка, след което да се натисне този бутон. Лостът на селектора може лесно да бъде прехвърлен в неутрално положение, след което колата може да бъде буксирана до гараж или сервиз.

Между другото, тази опция ще ви бъде полезна, ако колата случайно е "заглъхнала" на оживено кръстовище. С помощта на Shift lock, колата може да бъде отстранена от пътя. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ