Елементи на колата, които водачите забравят да смажат преди настъпването на студовете

  • 31.10.2020 8:50 /
  • 3240 /
  • 0
Елементи на колата, които водачите забравят да смажат преди настъпването на студовете

Смяна на гуми, поставяне на зимни чистачки, проверка на акумулатора - това е само малък списък от неща, които шофьорите правят през есента.

Много хора обаче забравят, че колата се нуждае и от друг вид грижи. Все пак всички детайли са склонни да се износват. Ето какви детайли от автомобилите трябва да бъдат смазани, за да се подготви колата за зимата.

1. Странични прозорци

На пръв поглед изглежда, че стъклата не са в опасност. В основата на отвора обаче се натрупват частици дъжд и сняг, образуващи киша. С настъпването на замръзване течността се превръща в лед, което възпрепятства повдигането / спускането на стъклото или плътно блокира повдигащия механизъм.

Натоварването на механизма на прозореца се увеличава, а действието се влошава. Чува се и характерният звук, който съпътства всяко движение на стъклото. Ако подобна перспектива не ви въодушевява, не забравяйте да обработите стъклото със силиконова смазка от пулверизатор или сух тефлон.

 

2. Уплътнения

През лятото гумените уплътнения на вратите и багажника са изложени на неблагоприятното въздействие на топлината и ултравиолетовото лъчение. В резултат на това те изсъхват, напукват се и вече не предпазват колата.

През зимата не е по-добре: висока влажност, химикали по пътищата, скокове на температурата. За да поддържате уплътненията "във форма", нанесете върху него слой силиконова смазка. Това ще помогне за предотвратяване на натрупването на лед, ще предпази елементите от зимни химикали и ще ги поддържа еластични.

Каква скрита функция се активира, ако нулирате дневния пробег на колата

3. Ключалките на вратите

Ако колата ви не е оборудвана с ключалка, можете да пропуснете тази стъпка, в противен случай е необходимо да се смажат елементите. Влажността и реагентите влияят негативно на състоянието на ключалките.

Преди настъпването на студено време залейте с тефлон или друго средство, предназначено за тази цел. Веществото ще предпазва металните елементи от влага и мръсотия.

 

4. Капака на колата

Също така, не забравяйте за затварящия механизъм на капака. Той е под още по-голям прицел на съседните автомобили, като от време на време получава доза реагенти или влага. Препоръчваме обработката да става с литиева смазка. По този начин можете да сте сигурни, че капакът няма да се отвори сам в един момент и ключалката да се повреди.

4 основни грешки, които правят шофьорите при изпреварване на камиони

5. Панти на врати и капак на резервоара за гориво

Поради негативното въздействие на агресивната среда елементите започват да скърцат. Третирайте пантите на вратите с антикорозионно средство. Елементите на капака на резервоара за гориво са още по-чувствителни към соли и реактиви, така че профилактиката не е достатъчна за тях. Пантите трябва постоянно да се допълват с водоустойчива смазка. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ