Задължителен ли е балансът на гумите при смяната им

  • 17.04.2019 11:00 /
  • 3180 /
  • 1
Задължителен ли е балансът на гумите при смяната им

Прецизният баланс на гумите е изключително важен за автомобила, защото не само осигурява по-комфортно возене, но и е ключов фактор за удължаване живота на гумата, подчертават автомобилни експерти.

Необходимостта от баланса е следствие от олекотяването на съвременните автомобили. Тежките коли в миналото поглъщаха голяма част от вибрациите преди те да бъдат усетени от шофьора. По-гъвкавото окачване също упражняваше този ефект.

Защо някои шофьори пръскат с Coca-Cola гумите

Втората причина за баланс е самата технологията на гумата – нископрофилните гуми не оказват голямо съпротивление при въртене, което спомага за икономията на гориво. Резултатът е, че и най-лекият дисбаланс на гумата (по-малко от 15 грама) може да бъде усетен, което е значително по-малко в сравнение с гумите от преди десет години.

Но независимо от тези фактори въпросът задължителен ли е балансът на гумите при всяка тяхна смяна е особено актуален сега при прехода от зимни на летни. 

СБА: Предлагат се неприемливи правила за зимните гуми! Ето какво още не харесват автомобилистите в новия закон

Отговорът на този въпрос зависи от няколко неща. Като за начало, ако сменяте зимните с летни гуми и се налага демонтаж и монтаж на едни и също джанти, то балансът е задължителен.

Кога трябва да сложим летните гуми

Ако обаче разполагате с два комплекта джанти и зимните и летните гуми са монтирани на тях, то балансирането им не е наложително всеки път. То се налага ако сте попадали в по-голяма дупка или пък ако разполагате с излишни пари и време и искате да сте спокоен.

Иначе, просто трябва да помните, кога за последен път е правен баланс. Специалистите препоръчват балансирането на гумите и джантите да става на всеки 10 000 - 15 000 километра пробег.

Време ли е да сменим зимните гуми?

Но това, само при "гладка" работа в досегашното използване на гумите. Ако гумите се нуждаят от баланс, то водачът ще усети вибрации или "биене" във волана. Ако питате обаче заинтересованите лица по темата (в частност гумаджиите), те ще ви кажат, че балансът е задължителен при всяка смяна./auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Гумата
    18.04.2019 22:36
    Естествено е задължително да се прави баланс при всяка смяна на гумите.