Три икони в колата - кои са те и защо са три? И какво казва Църквата

  • 23.10.2019 8:00 /
  • 11733 /
  • 0
Три икони в колата - кои са те и защо са три? И какво казва Църквата

Три иконки в колата могат да бъдат видени доста често: както в салоните на леките автомобили, така и в кабините на камионите и автобусите - също могат да бъдат видени и по една, дървени, метални, пластмасови кръстове и тем подобни атрибути на вярата. 

Най-често на триптихите са изобразени Пресвета Богородица (Божията майка), Исус Христос и Николай Чудотворец - един от най-почитаните светци, към който мнозина се обръщат в различни житйски ситуации, той също е покровител на пътешествениците (към които може да отнесем и автомобилистите).

Често (най-често при католиците, но се среща и при православните), се използва изображението на свети Христофор, който също се смята за покровител на пътешествениците - понякога с надпис на испански "Si en San Cristóbal confías, de accidente no morirás" (" Ако вярваш в свето Христофор - няма да умреш при катастрофа"). 

Веднъж Христофор е пренесъл на ръце Христос през бурен поток. За благодарност той е бил кръстен. 

За болшинството иконите и кръстове в колата са разновидност на амулети, призвани да ни защитят от катастрофи, травми и дори смърт. 

Да, това суеверие се отрича от православието, но в живота едното и другото се смесват. 

И, естествено, има и такива ситуации, когато от катастрофата ви спасява само чудото - както се казва, ръката божия се намесва. 

За това припомня свещеникът Алексей Матвеев от Тулската епархия в Русия. 

По принцип, Църквата не е против използването на икони в колите и автомобилните триптихи често се срещат в църковните магазини. 

А онези, които са купени от вас в обикновен магазин, свещениците съветват да осветите в храм, макар и това да не е задължително. 

Що се отнася до разполагането им в салона, естествено, мястото за иконите трябва да е светло и чисто. 

Повечето собственици на автомобили ги закрепват на таблото с приборите или към тавана. 

Правилата за движение не го забраняват, ако това не пречи на видимостта. 

И все пак най-добре е иконите да не бъдат излагани на показ, нека те да не се превръщат в част от имиджа, а още повече към тях хората да не се отнасят като към аксесоар или амулет. 

По думите на свещеника, глупаво и погрешно е да се мисли, че ако вие окачите икона в колата си, значи сте задължили Бог да ви защитава. 

Обърнете внимание, казва Алексей, че често в репортажите за тежки катастрофи в кадър влиза повредена при удара икона, закачена някъде в салона на автомобила. 

Иконата в колата не отменя задължението да се спазва правилника за движение по пътищата, както и поведението на добър християнин. 

Тя е напомняне за необходимата молитва преди път, образ, помагащ за обръщане на поглед към Бога, и напомняне за задължението на всеки да прави само добро: намирайки се зад волана, да отстъпи в сложна ситуация, да помогне на колега, да откара изпаднал в беда.

 

КОМЕНТИРАЙ