Съвети от експерти за правилното използване на климатика в колата

  • 18.04.2024 11:50 /
  • 18190 /
  • 0
Съвети от експерти за правилното използване на климатика в колата

Първият уикенд на април вече счупи рекорда за топлина. Климатикът в колата се използва особено рано тази година. Ако вътрешността на автомобила все още не се охладжда достатъчно или се разпространят неприятни миризми, трябва да се действа. Auto Club Europa (ACE) дава съвети за приятен климат в колата.

Неприятните миризми в колата могат да са индикация за образуване на мухъл по филтъра на купето. В своята функция да филтрира замърсители, частици мръсотия и полени от въздуха, филтърът на купето се задръства с времето, филтрира по-зле и в най-лошия случай може да мухляса.

За да избегнете появата на плесенни спори в купето на автомобила, е необходимо филтърът да се сменя редовно. ACE препоръчва смяна на филтъра веднъж годишно, но най-късно, когато има миризма на плесен, пише "Ауто прес".

Ако искате сами да смените филтъра на купето, трябва да имате предвид че смяната на филтъра на купето варира по трудност в зависимост от марката и модела на автомобила и необходимата информация не винаги може да бъде намерена в инструкциите. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да отидете в сервиз и да оставите професионалистите да поемат работата.

Независимо дали го правите сами или в специализиран сервиз, най-доброто решение е да използвате филтър с активен въглен, който също филтрира много вредни изгорели газове и миризми от въздуха. Бактериите или мухълът във вентилационната система също могат да причинят неприятни миризми. Затова е препоръчително да дезинфекцирате климатичната система от време на време – най-добре веднъж годишно.

Няколко метода за бързо възстановяване след употребата на алкохол

Инструкциите за съответния почистващ препарат винаги трябва да се спазват внимателно. Ако не сте сигурни, най-добре е да оставите професионалистите да поемат. Почистващата пяна се впръсква директно във вентилационните дюзи.

Тъй като кондензът се образува предимно на дъното, на така наречения изпарител, трябва да пръскате особено старателно през дюзите в пространството на краката. Изпарителят често е лесно достъпен дори когато филтърът на купето е свален. След активното време, разтворената мръсотия излиза автоматично през канала.

Почистващите спрейове, от друга страна, действат през вътрешния въздух и е най-добре да се поставят в пространството за краката от страната на пътника. При включен климатик във функция за рециркулация и максимална вентилация, разпръскващата глава на кутията се натиска надолу, докато щракне на място. След това агентът се разпределя в интериора на автомобила при затворена врата, докато кутията се изпразни.

След почистване винаги проветрявайте добре колата - важно е да оставите вентилатора да работи при отворени врати. ACE също така съветва винаги да изключвате климатика няколко минути преди края на пътуването с колата, но да оставите вентилатора включен. Това означава, че във въздуховодите остава по-малко конденз, което е идеална среда за размножаване на бактерии.

Какво да проверите и как да подготвите автомобила за пролетта

ACE препоръчва климатичната система да се проверява в специализиран сервиз най-късно на всеки две до три години. Оставащото количество хладилен агент винаги трябва да се проверява и допълва или сменя. Климатичната система губи около десет процента от хладилния агент всяка година и може да бъде допълвана само от професионалисти.

Много сервизи предлагат така наречените климатични проверки или климатични услуги. Въпреки че обикновената проверка понякога е безплатна, всяка поддръжка и ремонт са свързани с разходи.

Ако в колата остане лоша миризма, въпреки че филтърът на кабината е сменен и климатичната система е дезинфекцирана, третирането с озон в автосервиз може да помогне - това убива микробите и спорите на плесени и по този начин премахва лошите миризми.

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ