Какво да проверите и как да подготвите автомобила за пролетта

  • 13.04.2024 11:50 /
  • 1209 /
  • 0
Какво да проверите и  как да подготвите автомобила за пролетта

Пролетта е тук и следователно идеалният момент да приведете колата си във форма. След дългите зимни месеци автомобилът заслужава цялостно почистване - то не само отстранява замърсяванията, но и предпазва от ръжда. Шофирането до професионална автомивка е най-безопасният и екологичен вариант.

Пролетната проверка е идеалното време за проверка на нивата на двигателното масло, охлаждащата течност, спирачната течност и течността за миене на предното стъкло. Тези течности трябва да се допълнят, ако е необходимо, и трябва да се спазват инструкциите на производителя на превозното средство относно интервалите за смяна, пише "Ауто прес".

След зимата също толкова важно е да проверите чистачките на предното стъкло и въздушния филтър на климатика. Износените чистачки трябва да се сменят и въздушният филтър трябва да се почисти или смени, ако е необходимо.

Безопасният контакт с пътя започва с гумите. Независимо дали сменяте зимни гуми с летни или предпочитате всесезонни гуми, редовното проверяване на гумите е силно препоръчително.

Това са най-лошите летни автомобилни гуми, според експертите от AutoBild

За разлика от летните и зимните гуми, високопроизводителните модели на водещи производители като новите Cinturato All Season SF3 от Pirelli не се сменят и проверяват редовно.

Препоръчително е да проверявате въздушното налягане ежемесечно, когато гумите са възможно най-студени. Постоянно ниското въздушно налягане се отразява на работата на гумите. Те се деформират прекомерно и се нагряват повече.

Зимните условия могат да ускорят износването на спирачките. Спирачките трябва да се проверяват от професионалисти за износване и повреди. Предупредителните знаци като скърцащи звуци или промяна в усещането за спиране не трябва да се подценяват.

Каква е причината някои шофьори да окачват топка за тенис в своя гараж

Студът натоварва изключително много автомобилните акумулатори. Затова е препоръчително експертите да тестват акумулатора на автомобила, за да се уверят, че има достатъчно мощност, за да започне по-топлия сезон.

И накрая, дупките и неравните зимни пътища могат да окажат влияние върху шасито и амортисьорите. Проверка в специализиран сервиз може да разкрие всяка повреда и да повиши безопасността при шофиране.

 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ