Спирачките отказаха, какво да направи шофьорът, за да оцелее

 • 08.04.2019 9:00 /
 • 6953 /
 • 2
Спирачките отказаха, какво да направи шофьорът, за да оцелее

Една от най-неприятните, непредвидими и опасни ситуации за шофьора, която може да си представим, е отказът на спирачките. В такава сложна ситуация неподготвеният водач трудно може да запази самообладание.

Не забравяйте, че колата с отказали спирачки създава аварийна ситуация на пътя и обстановката се сменя за секунди. Само една мигновена и най-важното, правилната реакция ще ви помогне да спасите живота си и вашия автомобил. 

И така, какво трябва да направи шофьорът, ако спирачки на колата  внезапно откажат? 

Не се паникьосвайте
Спокойно преценете ситуацията на пътя. Включете аварийната сигнализация, за да предупредите другите участници в движението. Опитайте се да очертаете най-безопасната траектория и не правете резки маневри. Предупреждавайте спътниците си, да са готови за аварийно спиране.

Тревожни признаци за дефекти в спирачната система на колата

Проверете под педала                                                                                                                Най-тривиалната и лесно отстранима причина е предмет, който е падна под педала на спирачката. Някаква бутилка или кенче лесно може да се търкулне под педала на спирачката и да доведе до катастрофални последици. Опитайте се да измъкнете предмета сами като го избутате с крак или по-скоро да помолите спътника си да помогне. Основното нещо в тази ситуация е де не губи контрол над пътя.  

Педалът не действа
Спирачната система е разделена на две вериги, така че дори ако едната не работи, има вероятност втората да е непокътната. Ако спирачката не реагира веднага, продължавайте да натискате педала, като редувате отпускане с натискане, за да увеличите налягането в системата.

Първата правилна реакция при опасност от челен удар дава шанс за спасение

Какво да направите, ако спирачките се повредят?

Превключване на скоростите 
Ако имате кола с ръчни скорости (и няма нужда от аварийно спиране), плавно превключвайте предавките към първата - така ще може да спрете с помощта на двигателя. Тук е важно да не правите внезапни движения и от висока скорост да  превключите веднага на втора или първа. Това почти сигурно ще повреди скоростната кутията. В най-лошия случай, колата може да поднесе и да загубите управлението, което при неработещи спирачки, вероятно ще има тежки последици. 

Ако колата е автоматик, преминете на ръчен режим и направете описаното по-горе. Ако нямате ръчен режим, преместете лоста в положение “1” или “L” (ограниченията на диапазона може да бъдат посочени по различен начин).

Как се спира безпроблемно на заледен път

Ако ситуацията е критична и няма време за постепенно намаляване на скоростта, можете да превключите предавките през една или дори веднага да включите първата. Такова спиране ще бъде по-малко приятно както за вас, така и за автомобила, но може да спаси живота на някого.

Използвайте околната среда
Когато сблъсъкът е неизбежен, е важно да изберете нещо, което може да ви помогне да спрете.  Опасен метод, който трябва да се използва само като последна мярка, обаче, може да спаси живота на вас и на други хора. 

Ако ситуацията позволява, намалете скоростта като излезете на встрани от пътя, на банкета. Внимавайте, това може да промени траекторията на автомобила. 

Най-вредните съвети, които опитните шофьори дават на новобранците

Ако е необходимо да се спре спешно, крайпътни храсти или преспи през зимата, ще помогнат да се смекчи спирането. 

Ако сблъсък на пътя е единственият изход, опитайте се да изберете автомобил, който се движи в същата посока с вас със същата скорост. Камионът е най-подходящ, но директен удар на вашата бронята в бронята на колата отпред също ще ви спести още по-сериозни последици. 

Не изключвайте двигателя
Това решение може да изглежда естествено, но в този случай не бива да се поддавате на емоциите. Изключването на двигателя блокира много от ключовите системи на автомобила, включително серво усилвателя. Неуправляема кола със счупени спирачки не е резултатът, който бихте искали да получите./auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Sofia
  08.04.2019 9:27
  Щом не е АЛДИ не ми го хвали...ахаха
 • автолаик
  26.05.2019 18:51
  А ръчната спирачка ?!