Как се спира безпроблемно на заледен път

 • 07.02.2019 10:30 /
 • 7727 /
 • 5
Как се спира безпроблемно на заледен път

Заснежените и заледени винаги предизвикват страх и главоболие при шофьорите. И това не е случайно, защото често шофирането по заледени и заснежени пътища завършва с ПТП. И повечето инциденти се случват само защото водачите не знаят как да спират в такива условия. 

Нека да разберем как да го направим, за да нямаме проблеми. Ще се изненадате, но преди няколко десетилетия нямаше ABS, нито ESP, нито други хитри и интелигентни устройства. Повечето шофьори не си сменяха гумите от летни на зимни. Независимо от това хората не се трепеха така масово по пътищата както сега. 

7 неща, които да правите и които да НЕ правите, когато карате по сняг и лед

Тайната тук е, че инструкторите учеха кандидат шофьорите по различно. Първо те им обясняваха как да седят на мястото на водача, как да позиционират ръцете и краката си. Така например, за да имате време да направите маневра на зимен път, трябва правилно да поставите ръцете си - леко свити в лактите: лявата ръка - на "девет часа", а дясната - "три".

Човекът зад волана трябва да седи изправян, брадичката му да е на нивото на козирката на таблото. Краката леко свити в коленете.

10-те най-важни съвета при шофиране на сняг

На заледен път не бива да се правят резки маневри. Скоростта трябва да бъде ниска, а дистанцията до предната кола - колкото по-голяма, толкова по-добре. Необходимо е да започнем да спираме предварително, като обърнем внимание на знаците от далеч. Трябва да следите много внимателно ситуацията на пътя и да помните за пешеходците, които могат да скочат от виелица и да се подхлъзнат точно пред колелата на колата.

Как да избегнем ПТП, ако колата пред нас спре рязко? Отговор от автоинструктора

Категорично не бива да се спира през зимата с набиване на спирачки! Най-добре е да спира с двигателя. Антиблокиращата спирачна система (ABS) предпазва спирачките от прегряване, но на зимния път и за нея може да възникне нуждае от помощ. Тази помощ се осъществява с натискане на педала на спирачката с прекъсване, сменяйки скоростите на по-ниски.  Ако управлявате автомобил с предно задвижване, в случай на подхлъзване, натиснете педала на спирачката един път рязко и веднага го освободете. Колата сякаш ще забие нос в шосето и ще спре./auto.blitz.bg

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • НЯМА ДРУГАДЕ ТАКИВА ДЕБИЛИ!
  07.02.2019 12:21
  "Антиблокиращата спирачна система (ABS) предпазва спирачките от прегряване..." - КРАЙ НА ЦИТАТА!!! ABS предпазвал спирачките от ПРЕГРЯВАНЕ!!!
 • olele
  08.02.2019 16:14
  Близ,по-големи дебили от Вас не съм виждал....жалки сте ама много
 • джурналя...
  08.02.2019 16:27
  баси некадърната статия...
 • Wang
  09.02.2019 8:15
  Тук и практическите ви съвети е пълно с тикво- простащина.
 • Ebebebeb
  22.02.2019 13:32
  Ако управлявате автомобил с предно задвижване, в случай на подхлъзване, натиснете педала на спирачката един път рязко и веднага го освободете. Колата сякаш ще забие нос в шосето и ще спре./ ще спре колкото на майка ви путката ще спре да го поема!