Най-вредните съвети, които опитните шофьори дават на новобранците

  • 27.03.2019 11:39 /
  • 14824 /
  • 0
Най-вредните съвети, които опитните шофьори дават на новобранците

Новоизпечените шофьори винаги получават съвети и препоръки от по-опитните колеги. И, разбира се, те се опитват да ги следват усърдно.

Проблемът тук е, че шофьор с голям опит не е гаранция, че е добър шофьор. Следователно такива съвети често са вредни, а понякога и просто опасни.

За някои от най-често срещаните от тях говорят ще стане дума в днешния обзор.

1. Трябва да се учите да карате на кола с ръчни скорости
Често от особено "опитни" шофьори можете да чуете, че трябва да се учите да карате на кола с механична скоростна кутия. Това според тях е единственият начин да се стане наистина добър шофьор. Тези думи бяха верни дори преди десет години, когато колите с ръчни скорости се срещаха доста често. Те са валидни днес, но само ако стажантът планира да стане професионален състезател.

З лоши шофьорски навици, които бързо повреждат съединителя

Всички останали могат да въздъхнат с облекчение. В съвременните реалности е много по-важно човек стриктно да спазва правилата за движение, уверено води колата в автомобилния поток и да не създава аварийни ситуации. А каква скоростна кутия ще има колата му не е така важно. Експертите актуализират този съвет и препоръчват обучението да са извършва на автомобил със същия тип скоростна кутия, каквато има и личният автомобил.

5 признака, че автоматичната скоростна кутия е на смъртно легло

2. Карайте на "неутрална"
„Шофирането на неутрална скорост помага да се спести гориво“  това фундаментално погрешно убеждение се предава от поколение на поколение шофьори. Всъщност шофирането с изключени скорости не само предотвратява намаляването на разхода на гориво, но и поради конструктивните характеристики на автомобила го увеличава. А освен това е опасно.

Шест изпитани начина да намалите разхода на гориво

3. Подгряването през зимата не е задължително
Стартирането в студа е един от най-трудните режими на работа на двигателя. Въпреки това има умници, които били прочели някъде, че съвременните автомобили не се нуждаят от подгряване на двигателя през зимата. И те са щастливи да го споделят с начинаещи шофьори. Всъщност, съвременните автомобили наистина са по-подготвени за стартиране в студа. Това обаче не отрича простата физика, която гласи: необходимо е да се подгрее автомобила през зимата!

Как най-бързо да затоплим купето на автомобила през зимата

4. Уроците по шофиране могат да бъдат пропуснати - те са формални
Това вече е класически съвет. Най-важното е да се премине изпита в ИААА. Ученикът обаче няма да бъде допуснат до него, ако не е положил вътрешен изпит по кормуване. И тогава ще трябва да платите допълнително за допълнителни уроци. Освен това вероятността да се издържа самият изпит, пропускайки часове от шофьорския курс, е изключително малка.

Как неопитните шофьори трошат окачването на колата на равен асфалт

5. Трябва да се учите да шофирате в плътен градски поток
А това вече е доста опасен съвет от категорията "Хвърли този, който не знае да плува в средата на реката и ако иска да живее, ще започне на плуват." Не, няма да плува, а по-скоро се удави. Така е и тук. Каква е вероятността шофьор, който не може да натисне педалите, без да ги погледне, че ще може да управлява кола в поток, където има стотици други коли, за които също ще трябва следи. Никаква! Голяма е вероятността обаче този бъдещ шофьор да се паникьоса, а това вече не е учене, а рискована игра./auto.blitz.bg

КОМЕНТИРАЙ