Тревожни признаци за дефекти в спирачната система на колата

  • 04.02.2019 10:30 /
  • 5721 /
  • 1
Тревожни признаци за дефекти в спирачната система на колата

Спирачната система в колата винаги трябва да бъде в идеално състояние. Но много от шофьорите, особено по-неопитните, и понятие си нямат как да усетят и преценят, че нещо не е наред със спирачките на автомобила.

Тези пропуски в знанията трябва да бъдат попълнени, защото всяка неизправност на спирачната система е предпоставка за сериозно ПТП, в което може да пострадат и други коли и хора.  

Ето защо в тази статия ще стане дума за някои неочевидни признаци, че спирачната система е започнала да закъсва и е необходимо спешно да отидете в автосервиз.

Как неопитните шофьори трошат окачването на колата на равен асфалт

1. Винаги се вслушвайте в колата си по време на шофиране. Ако чуете необичайни звуци, които се появяват, когато натиснете педала на спирачката, като скърцане, щракане - веднага в сервиза! Това може да не е само износени накладки, а по-сериозни проблеми и не бива да експериментирате докъде ще стигнете с тях. 

2. Ако педалът на спирачката е мек като пух, трябва да отидете в сервиза. Вероятно трябва да се смени спирачната течност. А може би системата се е разхерметизирала и течността изтича.

Никога не пълнете резервоара до дупка - митове и опасности

3. Ако педалът на спирачката е станал твърд и го натискате трудно, е възможно вакуумният усилвател да се е развалил. 

4. Педалът на спирачката отскача и вибрира? Най-вероятно спирачният диск е деформиран. Може да са износени накладките или да е изкривен барабанът.

5. Ако колата занася странично  по време на спиране, вероятно гумите са износени или елементи на окачването са деформирани./auto.blitz.bg

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • .Емо
    04.02.2019 13:09
    KОЙТО ГО Е ПИСАЛ , ИМА ЛИ СИ НЯКАКВО ПОНЯТИЕ ОТ СПИРАЧНА СИСТЕМА И ИЗОБЩО ОТ МЕХАНИКА....