Мигат ви с дългите? Експерти казаха как трябва да реагирате

  • 15.09.2021 8:14 /
  • 2458 /
  • 1
Мигат ви с дългите? Експерти казаха как трябва да реагирате

По правило, мигането отзад означава молба за пропускане, "изместване". Деликатните граждани не злоупотребяват с този сигнал, а откровените джигити правят "цяла дискотека", настоявайки (без въобще да молят) пътят пред тях незабавно да бъде освободен. 

Оказва се, че такива агресори има из цяла законопослушна Европа, не само у нас. 

Допитване на AutoScout24, проведено в Германия през юли 2021 година, показа, че много участници в пътното движение шофират агресивно - това са признали 41% от участниците. Всеки пет от тях е заявил, че е използвал дългите светлини в качеството им на сигнал за освобождаване на пътя, други 8% използват и звуков сигнал, заедно със светлинния. 

6% от респондентите се приближават максимално близко, за да "притиснат" колата отпред и да я накарат да се престрои, 2% пък дори са заявили, че свалят прозореца, за да изразят своето недоволство с жестове и викове. 

"Натискащият" стил на шофиране е изразен повече при мъжете: 50% срещу 325 при жените. За да не станат гневът и раздразнението от агресивното поведение на пътя повод за катастрофа, експертите дават следните препоръки: 

1. Натисканият шофьор трябва да не изпада в паника и да остане колкото се може по-спокоен, дори когато мигащият автомобил се приближава недопустимо близко. 

 

2. Освен това, шофьорът трябва да бъде пределно внимателен, за да не се забие в колата пред него, ако се изплаши. 

3. Ако вие сте в лявата лента за движение, трябва по възможност да се престроите в дясната лента и да освободите лявата лента. 

 

4. Шофьорите могат да избегнат тези ситуации, следейки движението зад тях на магистралата и при приближаването на значително по-бързо транспортно средство отрано да се престроят в лентата с по-неинтензивно движение. 

5. При никакви обстоятелства не трябва да реагирате на агресията със спирачки или провокационни жестове. Подобни "възпитателни" мероприятия носят голям риск, защото проявяващият агресия човек само допълнително ще бъде провокиран.  

В Германия, според правилата за движение (StVO), на шофьорите е разрешено кратковременно да присветнат с фаровете извън населените места, напомня Ato Zeitung. 

Всеки, който се приближава твърде близо, е виновен в създаването на заплаха за безопасността на движението. Той е заплашен от наказание и то зависи от това, колко дълго и интензивно шофьорът е използвал светлинния сигнал и колко е изнервил шофьора пред него. 

В определени случаи това може да се изтълкува като насилие и се наказва със сурово наказание. Ако потърпевшият съобщи това в най-близкия полицейски участък или по телефона, той трябва да разполага с регистрационния номер на нарушителя, а също и с мястото и времето на произшествието. Пътниците може да послужат като свидетели. 

 

Ако нарушителят е засечен "за първи път", то той е заплашен от глоба в размер на месечния му доход. Освен това, книжката му може да бъде отнета за срок от 6 месеца. Всичко зависи от доказателствата, които потърпевшият може да събере и да предостави. 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • bleistift
    15.09.2021 18:36
    Тия "ексеперги"дабравят,че има законоустановена скорост за движение по пътищата.И който я нарушава е потенциален престъпник.