Кога трябва да сложим летните гуми

 • 18.03.2019 11:00 /
 • 33264 /
 • 2
Кога трябва да сложим летните гуми

Преобуването на автомобил всяка година е една от най-важните процедури, които правят шофьори. Ето защо около този въпрос има много слухове и спекулации, които се подсилват от предположенията и откровените грешки на новодошлите. 

Нека да поговорим кога е най-добре да преминем към летните гуми и защо е толкова важно да го направим.

1. Защо не караме със зимни гуми през лятото?

Зимните и летните гуми са създадени да работят в съвсем различни условия. Така зимната версия трябва да поддържа еластичност при ниски температури. Двата вида гуми се различават по състав, по-специално съдържанието на каучук. Освен това те се отличават по рисунката на протектора.

Време ли е да сменим зимните гуми?

Зимните гуми страдат повече от слънцето и се износват по-бързо в топлината. Освен това на суха настилка, те започват да "плуват", влошавайки управлението на автомобила.

2. Защо не използваме всесезонни гуми?

Битува популярен мит, че всички сезонни гуми са съветско чудотворно изобретение, което се появи поради желанието да се спести от всичко, което е възможно. Всъщност не е така.

Тези вредни шофьорски навици съсипват колата преждевременно (СНИМКИ)

Този вид гуми са подходящи само за онези страни, където времето не се променя през цялата година. За България те не са подходящи - през лятото у нас  често е горещо, а през зимата е студено, макар не толкова много като в скандинавските страни или в Сибир. 

3. Колко дълго може да се използват гумите?

Ако гумите се използват само през съответния сезон, дори под въздействието на екстремни натоварвания, те ще бъдат годни за каране от 3 до 5 години без забележими загуби на експлоатационни качества.

При какви обороти двигателят се износва най-малко

Силно не се препоръчва да се използват гуми, дори от водещи марки, по-дълго от този период. Най-добре е обаче да следите внимателно състоянието на гумите, да търсите по тях признаци на стареене и дефекти. Не забравяйте, че ако гумата вече е ремонтирана, то срокът ѝ на използване се съкращава много по-бързо.

4. Как да изберем правилните гуми?

Не експериментирайте с размера на гумите и колелата. Използвайте само размера, препоръчан от производителя. Не трябва да инсталирате гуми на определена ос, която не е предназначена за тях.

З лоши шофьорски навици, които бързо повреждат съединителя

Винаги трябва да се ръководите от препоръките на производителя на автомобила, когато му търсите "обувки". И най-важното, гумите не са нещо, от което трябва да се пести. 

5. Кога да преминем към летните гуми?

Очевидно е, че можете да преминете на летни гуми веднага щом свършат минусовите температури. Много шофьори отиват да сменят гумите още в края на февруари или началото на  март. Но не бива да бързате прекалено много. Не забравяйте, че свойствата на летните гуми се губят бързо при температура още от +5 градуса по Целзий.

5 признака, че автоматичната скоростна кутия е на смъртно легло

Също така в началото на пролетта никой не е имунизиран от неочаквани студове и дори снеговалеж. Затова следвайте термометъра и прогнозите. Ако не се очакват аномалии във времето  и не се очаква живакът на термометъра да падне пада под +10, можете да мислите за смяна на гумите./auto.blitz.bg

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • нсп
  18.03.2019 11:41
  Дрън-дрън. Руски оригинални гуми ги карах по 45 хиляди километра около 10 години,а корейски - 90 хиляди.Без много голямо износване на грайфера и влошена еластичност или напукване. А зимно време се кара по-мека гума за сцепление.
 • нпн
  18.03.2019 19:10
  На моя Фолксваген Бора му смених зимните гуми с летни преди два дни - на 16.03. Живея в Северна България и прогнозите за времето сочат, че не се очакват температури по +7 градуса по Целзий в района където карам колата си. Дори на 09.03 можеше да ги сменя гумите.