Как музиката в колата влияе върху нашето шофиране: Кои песни пестят гориво

  • 10.05.2022 9:50 /
  • 664 /
  • 0
Как музиката в колата влияе върху нашето шофиране: Кои песни пестят гориво

Стилът на шофиране зависи от много фактори. Частично върху него влияят навиците и маниерите при управляването на автомобила, но има и външни фактори. 

В частност, за такова може да се смята и  въздействието на музиката, която ние слушаме в колата. 

Опасен стил 

Съответното изследване е било направено по поръчка на Kia. Целта е била да се определи как различните стилове музика влияят върху характера на шофирането. 

Музиката с високо темпо кара шофьора да кара по-бързо. Отчитайки конкретни показатели, експертите са открили връзка между пробега на електромобила с едно зареждане и разхода на горивна смес. 

Но и това не е всичко. Агресивната музика в крайна сметка способства за увеличаването на броя на грешките, които е направил шофьора по време на тестовете. 

Тази взаимовръзка се е наблюдавала предимно при младите шофьори. При такъв музикален фон се е стигало до загубата на способност достатъчно добре да се анализира визуално околната среда. 

Алтернативни данни

Учените от Университета в Буенос Айрес също са направили опит да се определят факторите на влияние на музиката върху човека зад волана. 

Особеност на изследването е било това, че за експеримента не са били използвани различни композиции, а една. Единственото, което се е променяло, е било темпа на звучене. От една страна, са се променяли параметрите на мелодията като фактор на влияние, а от друга - е била анализирана промяната на аспектите при взимане на решение в процеса на шофиране. 

Отчитали са се два основни показателя: точност и скорост. В процеса на изследването 32-ма шофьори е трябвало да изпълнят серия от задачи на зададен път три пъти В пълна тишина, при средна скорост на композицията и при висока скорост на композицията 

За експеримента е било избрано произведението на Римски-Корсаков "Полетът на бръмбара".Учените са отчели над 100 000 решения, взети от шофьорите по време на експеримента. 

Нееднозначност на изводите

Както е показал анализът на получените данни, фоновата музика, независимо от темпото, е повлияла на изпълняването на задачите. Като влиянието по-скоро е носило негативен характер. Музиката е карала участниците в експеримента да взимат бързи решения и в същото време по-малко точни.

При това сам по себе си темпът въобще не е оказвал влияние, което е противоречало на данните от предишното изследване. 

Независимо от резултатите на изследванията, те не са останали незабелязани извън начините среди. Затова служителите на полицията в Нова Зеландия са започнали да съставят специални плейлисти за шофьорите с цел повишаване безопасността на шофиране. 

КОМЕНТИРАЙ