Как да се измъкнете от потъваща кола: 3 съвета, които могат да ви спасят живота

  • 21.12.2019 9:50 /
  • 26864 /
  • 0
Как да се измъкнете от потъваща кола: 3 съвета, които могат да ви спасят живота

В живота се случват най-различни ситуации. Далеч не всички от тях са приятни. Автомобилите не попадат често във вода, особено в дълбоки места. Обаче, когато това се случи, много хора губят самообладание и не знаят какво да правят.

Мнозина рискуват никога да не излязат от стъклено-стоманения капан, защото не разбират същността на проблема. Ето защо, за да не се удавите, ако ви застигне такава беда, трябва да знаете някои тънкости.

1. Спасение за 120 секунди

Най-голям шанс за спасение от потъваща кола човек има в първите 120 секунди. Опитвайте се да отворите вратите, отворете прозорците, докато машината все още не е напълно потопена.

Опитайте се да излезете с всички сили. Освободете се веднага от колана. Най-често колата не отива на дъното моментално, така че има време и то трябва да ес използва разумно. 

AutoBild: Кои са най-икономичните съвременни автомобили (СНИМКИ)

2. Ситуацията е все по-тежка

Разликата в налягането е важна. Ако машината е във водата и вратата вече не може да бъде отворена, тогава остава последният шанс човек да се спаси. Трябва да се отвори вратата след изравняване на налягането в салона и обкръжаващата среда.

Това ще се случи само когато вътрешното пространство е напълно запълнено с вода. След това няма да остане почти никакво време за спасение. Когато водата наводни салона, не трябва да забравяте да си поемете добре въздух.

Не забравяйте да се отървете от предпазния колан още преди вътрешността на автомобила да се напълни с вода. Ако вратата не се отваря, то човек трябва да се опитва да отвори стъклото. В най-краен случай трябва да се счупи стъклото.

Но това няма как да бъде предното стъкло, защото то е покрито със специално покритие и повечето хора просто няма да могат да го счупят без специални средства. Най-добре е да счупите страничния прозорец, нанасяйки удари по ъглите.

Съвет: добре е, когато в жабката на колата има авариен автомобилен чук - малък аксесоар за разбиване на стъкла.

Изненадващ начин за бързо и ефективно почистване на снега от колата показаха в мрежата (ВИДЕО)

3. План и отсътствие на паника

Последно в списъка, но не и последно по значение, заслужава да се отбележи отсъствието на паника. Много важно е да се опитате да контролирате себе си. Истерията и паниката в подобни ситуации не само не помагат, но и вредят.

Ако в салона на потъваща кола има други хора, трябва да се опитате да ги успокоите и бързо да им кажете плана за предстоящите действия. Психологически, наличието на ясен план за действие в екстремна ситуация, успокоява хората и ги кара да се мобилизират, за да оцелеят. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ