Ето каква е разликата между клиренс и пътен просвет при автомобилите СНИМКИ

 • 05.07.2020 9:20 /
 • 44154 /
 • 3
Ето каква е разликата между клиренс и пътен просвет при автомобилите СНИМКИ

Когато човек чете за автомобилите в интернет, то среща такива понятия като клиренс и пътен просвет. Много, особено не толкова опитни водачи, погрешно смятат, че тези два термина са синоними. Освен това има и някои не много честни търговци на автомобили, които се радват на подобно заблуждение от наивните купувачи.

Време е да се изясни каква е разликата между тези понятия и защо е толкова важно това при избора на нов автомобил.

Всъщност няма нищо сложно в този въпрос. Достатъчно е да разберете какво точно означават двете понятия. Познаването им ще ви позволи да избегнете грешки при закупуване на кола и впоследствие да не си късате косата от факта, че нещо се е счупило в най-неподходящия момент при опит да се изкачите на екстремна повърхност. И така, какво именно означава клиренсът и какво пътният просвет?

Клиренсът на автомобила е техническа характеристика, която обозначава минималното разстояние от каросерията на автомобила до повърхността, на която стои. Клиренсът трябва да се измерва върху равна повърхност на празен, ненатоварен автомобил (без гориво, пътници, водач и багаж).

Клиренс на автомобила

Съответно, вече при зареждане и заставане на водача зад волана, показателят на заводския клиренс на автомобила ще се различава от действителния показател. Това трябва да се вземе предвид, когато се анализират цифрите, дадени в характеристиките на машината.

От BMW показаха на ВИДЕО как бързо да ускорим до 100 км/ч

Пътният просвет на автомобила е техническа характеристика, която обозначава разстоянието от повърхността, на която стои машината, до най-ниската точка на нейната конструкция. При всъдеходите пътният просвет най-често съответства на разстоянието от мостовете до земята, а при леките автомобили от земята до задната греда.

Пътен просвет

Например клиренсът на някои всъдеходи е 300 мм, докато просветът им е 210 мм. При други автомобили разликата може и да е по-малка, клиренсът да е например 203 мм, а просветът да е 180 мм.

4 инструмента, които всеки водач трябва да има в гаража си

Всичко това трябва да се знае, разбира и да бъде взето под внимание при избора на кола. Високият клиренс е в голяма степен от решаващо значение само за автомобили всъдеходи, на които им се налага редовно да преминават по неравности и да се катерят по високи места. За градските автомобили клиренсът почти не е важен, при тях пътният просвет е много по-важен. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • ГРАД КОЗЛОДУЙ
  05.07.2020 18:58
  моята кола е АУДИ с ляв волан
 • firebg
  06.07.2020 9:17
  пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/
 • Пурко
  23.05.2021 8:39
  Голяма статия... клиренс- разстоянието от най-ниската точка на автомобила до повърхносъта. Пътен просвет- от повърхността до най-ниската точка на автомобила ...смех..;)