Експертите съветват как да имате по-голям пробег с електромобила през зимата

 • 01.12.2023 12:50 /
 • 2178 /
 • 2
Експертите съветват как да имате по-голям пробег с електромобила през зимата

Всеки шофьор на електрически автомобил знае от опит, че пробегът намалява при студ. Експертите дават съвети как да поддържате времето за зареждане в рамките на границите въпреки зимните температури и как да предотвратите загуба на обхват.

Ниските температури имат пряко въздействие върху батерията и следователно върху пробега на електрическите превозни средства. Причина номер едно за увеличеното потребление през зимата е отоплението на батерията на електрическите автомобили.

За разлика от превозното средство с двг, където така наречената отпадна топлина от двигателя допринася за отопляването, електричеството на батерията трябва да се използва за тази цел.

Повечето производители са изолирали батериите на електрическите автомобили, за да не се охладят напълно. За да защитите допълнително акумулатора на вашия електрически автомобил, когато е студен, трябва да включите нагревателя малко преди да започнете да шофирате.

Докато колата все още е свързана към кабела за зареждане, електричеството не се черпи от акумулатора, а директно от контакта.

Повечето електрически автомобили вече могат удобно да се подгряват предварително с помощта на приложение. Това не само има предимството, че акумулаторът на автомобила е напълно зареден, когато започнете да шофирате - нагревателят също така загрява акумулатора, така че да не губи капацитет, пише "Ауто прес".

Друг начин за пестене на енергия през зимата е да имате термопомпа в електрическа кола – много нови модели са оборудвани с нея, но може и да се монтира допълнително.

Отпадната топлина не може да се сравни с тази на двигател с вътрешно горене но в комбинация с нагревателя на автомобила, захранван от батерии, той също осигурява приятни температури и също така намалява консумацията на енергия.

Няколко неща, които в никакъв случай да не опитваме върху колата си през зимата

Но дори без термопомпа и гараж, има някои начини за намаляване на потреблението на енергия. Много електрически автомобили вече имат така наречения еко режим, който се фокусира върху максимална ефективност, когато става въпрос за управление на енергията.

В този режим двигателят предава по-малко мощност към колелата, което се отразява положително на пробега.

Предвидливото, изпреварващо пътната ситуация шофиране също спестява енергия. Товключва поддържане на достатъчно разстояние от превозните средства отпред, за да се избегне внезапно спиране. Нежното ускорение също помага за пестене на енергия и предпазва батерията.

Освен това не трябва да се транспортират ненужни тежести в багажника или на покрива и трябва да се обърне внимание на налягането в гумите. Увеличението от 0,2 бара едва се забелязва в комфорта на шофиране, но намалява разхода, без да жертва безопасността.

Безопасно ли е и изплаща ли се употребата на всесезонни гуми

Кошмарът за много шофьори на електрически автомобили е идеята да попаднат в задръствания при минусови температури.Но тестовете показват, че електрическите автомобили могат да издържат няколко часа в задръствания, дори и при мразовит студ, без пътниците да замръзнат.

Разбира се, продължителността и консумацията на енергия зависят от различни фактори, като например капацитета на батерията и нивото на зареждане на батерията.

Може да ви помогне да изключите отоплението на предното и задното стъкло и чистачките и да преминете от класическо отопление към отопление на седалките и волана, тъй като те загряват тялото много по-ефективно.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • bers
  01.12.2023 23:50
  Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може -----> https://mub.me/bioex
 • ейджи
  05.12.2023 19:48
  просто се облечете дебело вземете си храна и зареден телефон и напуснете веднага измисленото превозно средство