Безопасно ли е и изплаща ли се употребата на всесезонни гуми

 • 19.11.2023 12:50 /
 • 14305 /
 • 8
Безопасно ли е и изплаща ли се употребата на всесезонни гуми

Смяната на гумите е едно от най-големите притеснения за всеки шофьор.От една страна освен скъпо, е и времеемко, а от друга в България е задължително, макар че Законът за движение по пътищата не използва изрично термините "зимни" и "летни гуми". Вместо това изискването е от 15 ноември до 1 март гумите да са с 4 мм грайфер.

Сходни са законите в Словения, Хърватия и Латвия например, където водачите не са задължени да са със зимни гуми, а само да имат необходимата дълбочина на протектора.

Затова някои шофьори решават, че могат да използват така наречените всесезонни гуми. Дали обаче това е безопасно?

Отговорът е "И да, и не". Някои водачи залитат в конспиративното мислене, че разделението между зимните и летните гуми е измислено от производителите им, за да продават двойно повече.

Това обаче никак не е така, защото самите производители, сред които имена като Continental и Good Year, признават, че всесезонните гуми имат много плюсове, само един от които е финансовият аспект, пише "Уебкафе".

От Continental са категорични в блога си, че ако се шофира в умерен климат, какъвто има в Южна България, всесезонните гуми вършат чудесна работа.

С други думи, ако зимните температури рядко падат под 10-15 градуса и снеговалежите са абсолютна рядкост, универсалните гуми са адекватна, безопасна и евтина алтернатива.

Същото обаче не може да се каже за София и за градовете в Северна България, където през студените месеци дори и през деня термометърът може да показва под 10 градуса. Такива ниски температури увреждат еластичния каучук в гумите, втвърдяват го и го правят крехък и чуплив.

Именно този по-еластичен каучук в други случаи е сред топ предимствата на всесезонните гуми.

Благодарение на него те са подходящи за широка гама автомобили - от SUV, през седани и лимузини до малки градски коли.

Всесезонните гуми имат дълбока, обикновено дъговидна шарка, която ги прави и комфортни за шофиране в мокро време, защото дават добро сцепление на пътя и силно изпръскване на водата назад.

Кога точно да сменим летните гуми със зимни, за сме спокойни зад волана

От Good Year посочват в своя сайт и още нещо - ако автомобилът се използва само в градски условия и то не много често, смяната на зимни с летни гуми и обратното не е рентабилна.

Тоест, ако колата излиза на пътя веднъж седмично до супермаркета за голям седмичен пазар и в другото време служи за кратки градски разходки, универсалните гуми си остават най-разумното и икономично решение.

Правилото важи още повече за европейските градове, където пътищата се почистват съвестно даже и при силен сняг.

Всесезонните гуми обаче са ужасно лоша и опасна идея в истински зимни условия, каквито понякога ни "изненадват" в България.

Един поглед към зимните гуми показва защо те са далеч по-подходящи в сняг и лед. Грайферът им не само е достатъчно дълбок, но и е по-широк и е във формата на дърво с разклонения (някои го наричат борче).

С негова помощ гумата "захапва" снега или хлъзгавия заледен път и има силно, надеждно сцепление с него. Към това добавяме, че каучукът не се влияе толкова лесно от нулевите температури, запазва своята еластичност и дава сигурността, че спирачният път няма да се удължи заради втвърдила се на камък дума.

Какво е важно да се знае, когато купувате електрическа кола втора ръка

Зимните гуми са и абсолютно задължителни при тръгване на дълъг път в студеното време, независимо дали е към друго населено място, или към планините.

Простичкият съвет на специалистите е да се съобразяваме с прогнозата за времето, за да сме уверени, че сме на пътя с подходящите за условията гуми.

А всъщност именно по прогнозата за времето се ръководят и законите за смяна на гумите в някои западноевропейски държави.

Така например във Финландия гуми с грайфер от 5 или повече милиметра са задължителни само в заснежени условия и минусови температури. Сходни са регулациите и в по-южни страни като Франция и Италия.

Под една или друга форма гуми с по-дълбок протектор се изискват при зимни условия и в Гърция, Дания и Кипър.

От тази гледна точка България попада в "златната среда" на Европа, а дали през зимата българските шофьори ще изберат зимни, или всесезонни гуми, зависи най-вече от преценката им.

Все пак изключително важен е не само видът на гумите, но и съвестното каране, съобразено с метеорологичната и пътната обстановка.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • ейджи
  19.11.2023 14:36
  25години нямам проблем
 • пешо
  19.11.2023 18:26
  Michelin CROSSCLIMATE 2 , ето това са гумите ..........
 • Иван
  19.11.2023 18:27
  Правилно избрания грайфер на всесезонната гума е важен. Карам навсякъде по всяко време - държат се перфектно . Дори при сняг над 30 см. Говорим си само за качествени маркови гуми.
 • Дсса
  19.11.2023 22:05
  Гледам, че някой се хвали, че кара колата си без проблеми в 30 сантиметра сняг. Евалла! Ама и мен ме бива миналата нощ оправих 30 мадами. Предлагам на Иван сделка - с колкото сантиметра намали снега, с толкова и аз ще намаля броя на мадамите.
 • ingus
  20.11.2023 16:17
  И двамата ще го харесате! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта. Това е много готино нещо, веднъж опитате ли го, никога няма да съжалявате -----> https://tyny.to/suex
 • слик
  20.11.2023 17:34
  Карам само семи слик, по сухо или мокро на сняг или лед е отврат, добре че има само 2 3 седмици сняг
 • анонимен
  21.11.2023 13:20
  Измислете също декемврийски, януарски, февруарски и мартенски гуми. Да Ви ева мамата печалбарска. При социализма имахме едни гуми и не се избихме. Сега заради проклетата печалба се чудите какво да искате от хората.
 • Stan
  27.11.2023 10:11
  Всесезонни вече няколко години- японски- живи и здрави и безаварийно от Варна