Няколко неща, които в никакъв случай да не опитваме върху колата си през зимата

 • 26.11.2023 10:50 /
 • 11001 /
 • 3
Няколко неща, които в никакъв случай да не опитваме върху колата си през зимата

Много обичаме да казваме, че в последните години зима почти няма.И това е вярно, докато не чуем, че идва голям сняг или пък колата не осъмне със замръзнали стъкла или дръжки.

В такива случаи се чудим дали да прилагаме някой съмнителен хак от интернет, някой "бабешки трик" или директно да се отправяме към спирката на градския транспорт. 

Факт е, че социалните мрежи преливат от разнообразни съвети за борба със зимата, само че някои от тях вместо да помогнат, могат да причинят сериозни щети и необходимост от ремонт, пише "Уебкафе".

Ето няколко неща, които в никакъв случай да не опитваме върху колата си:

Гореща вода за размразяване на прозорците

Причините някои да използват този метод са две - първо, звучи бързо и на пръв поглед логично и, второ, има клипове из социалните платформи, които показват, че уж работи.

Всъщност е ужасно лоша идея да излеем гореща вода върху ледено стъкло и автомобилните стъкла не правят изключение от правилото.

Рязката температурна разлика носи огромен риск стъклото да се пукне или направо да се натроши на големи и опасно остри парчета.

Някои потребители се изхитряват и показват алтернативен вариант - размразяване на стъклото с плик, пълен с много топла вода. Този хак носи вече споменатата опасност от пукане на прозореца, а ако водата е с по-безопасна температура, трикът не работи и само губи време.

Вместо това можем да напръскаме стъклото с разтвор от 2/3 алкохол от 70 градуса към 1/3 вода. Алкохолът бързо ще започне да топи леда и скрежа без риск за стъклото.

Сешоар за размразяване на дръжките и чистачките

Също хак, който се среща из платформите за видео споделяне. Също опасен.

Различните сешоари са с различна сила на топлата струя и при по-слаба и разсеяна топла струя трикът може и да сработи. При по-силна струя топъл въздух обаче дръжките на вратите на колата, чистачките и перата на чистачките могат да се увредят необратимо.

Дръжките обикновено имат пластмасови елементи, които, след като ледът започне да се топи, ще започнат да се деформират от топлото.

Всички важни въпроси и отговори, свързани с електрическите автомобили

Същото важи и за чистачките и перата им, все пак основата на чистачките е пластмасова и с лекота може да се изкриви, а перата често са от изкуствени материали.

При дръжките имаме опцията отново да използваме спрей с алкохол, но най-разумно е да имаме подръка специален спрей за размразяване. Той със сигурност ще пощади боята на колата и ще опази чистачките.

На българския пазар флакон от тези спрейове започва от 9 лева.

Вдигане на чистачките преди снежна буря

Този мит битува отпреди социалните мрежи и според него така после снегът ще се изчисти по-лесно.

И ако почистването действително е по-бързо, то със сигурност в същото време излагаме чистачките на сериозен риск.

Вдигнати във въздуха, те много по-лесно ще замръзнат и при повторното затопляне отново идва опасността от деформиране. Пък и пластмасата не обича ниски температури.

Антифризът за автомобилите: Митове срещу реалност

Освен това при често вдигане и сваляне на чистачките се губи доброто им сцепление със стъклото и оттам и ефективното почистване. Не на последно място го има и вариантът една от чистачките да е по-хлабава, да се върне ненадейно към стъклото и да го счупи.

Ако се очаква силна снежна буря и нямаме възможност да приберем колата на закрито, най-евтино и безопасно е да използваме покривало.

В България се предлагат както покривала за цялата кола, които помним още от соца, така и такива само за предно, задно и странични стъкла. Цената им започва от 50 лева, като има и скъпи варианти със защита от градушка.

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • 2011
  26.11.2023 14:28
  стар чрршаф на предното стъкло е добро решение за зимата
 • born
  26.11.2023 17:39
  И двамата ще го харесате! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта. Това е много готино нещо, веднъж опитате ли го, никога няма да съжалявате. Прочетете го сами:------ https://mub.me/medik
 • 356
  27.11.2023 13:53
  само малоумник (или жена?),може да прави гореописаните неща!