Бивш автоджамбаз каза как да защитим автомобила си и вещите в него

  • 01.10.2019 9:00 /
  • 38317 /
  • 0
Бивш автоджамбаз каза как да защитим автомобила си и вещите в него

Едва ли може да си представите, че в автомобил може да се влезе с взлом само за 20 секунди. 

По думите на бивш автоджамбаз, за целта наистина е необходимо доста малко време. Все пак за времето, през което крадецът чупи стъклото, някой може да викне полиция. 

Именно затова автомобил може да бъде откраднат, не само ако е оставен на паркинг, но и, ако шофьорът го е напуснал само за няколко минути. 

Крадците действат толкова бързо, че никой не е в безопасност. Но все пак има неща, които вие може да направите, за да предотвратите кражбата. Или поне да я забавите. 

Коли се крадат по цял свят. Мит е, че крадците крадат предимно лъскавите и скъпарски возила. По-голямата част от техните жертви са най-обикновените автомобили от средния клас.

Експертите са убедени, че да се защитим от злосторниците на практика е почти невъзможно. Колкото и устройства да пускат компаниите, винаги ще се намери начин те да бъдат заобиколени. 

Въпреки това може значително да се намали вероятността за престъпление, ако спазваме няколко прости, но не очевидни, правила за безопасност. 

Оставяйте най-ценните вещи само в багажника, ако ви се наложи. Има голяма вероятност за това, минаващ покрай вас крадец да ви отнесе чантата, лаптопа или портфейла, оставени в салона на колата. 

Злосторниците имат малко време, за да свършат своята работа, затова те на практика почти никога не отварят багажника. Все пак той се затваря с ключ, а това означава, че за него трябва да се избира шперц. 

Затова наистина ценните си вещи винаги е по-разумно да сложите отзад. Ако чантата ви може бързо да бъде открадната от салона, със счупване на прозорец, то от багажника толкова бързо тя няма да изчезне.  

Винаги оставяйте автомобила си на осветени улици

Тъмнината е спътник на повечето престъпления. Не е учудващо, че специалистите не препоръчват колата да се оставя на зле осветени места. 

Колкото по-оживена е улицата или паркинга, толкова по-добре. На тях, по правило, има силни светлини, а ако крадецът все пак реши нещо да открадне, то около него ще има доста свидетели. 

Алтернатива може да са паркингите, оборудвани с камери за наблюдение. Все пак имайте предвид, че наличието на видеозапис въобще не е гаранция за това, че престъпникът ще бъде хванат. 

Махнете си панела на касетофона

Ако все още в автомобила ви касетофонът не е фабрично вграден, то махнете предния му панел. Повечето крадци се стремят да задигнат само тази част от оборудването. 

Ако го скриете в салона, то крадецът едва ли ще ви чупи джама с призрачната надежда, че бързо ще го намери. 

Виждайки, че панелът на касетофона лиспва, злосторникът едва ли ще погледне вашата кола повече - няма да има смисъл. 

Той просто няма да има време да търси липсващата част. Най-вероятно той ще се насочи към друг автомобил, паркиран наблизо. 

Скрийте ценните си вещи в жабката

Ако не искате ценните ви вещи да останат на видимо място, то може да ги скриете в жабката. При някои модели автомобили дори има специален тайник под предните седалки, в който може да се сложат ценни неща и портфейл. 

В този случай крадецът просто ще погледне в автомобила и, виждайки, че няма нищо интересно, ще си продължи по пътя. 

Едва ли ще иска напразно да прониква в кола, в която може да няма нищо ценно. 

Тонирането на стъклата може да помогне, ако карате скъпа кола. Някои хора си мислят, че тониране на стъклата си правят само бандитите или хора, каращи само скъпи коли.

Но всъщност това е доста удобно, защото осигурява определено уединение и помага за предотвратяването на проникването във вашия автомобил. 

В този случай, поглеждайки през прозореца, крадецът просто няма нищо да види. Но не забравяйте за допустимия предел на непрозрачността на филма преди поставянето му. 

И не тонирайте предните стъкла, това ще пречи на видимостта ви на пътя. 

Убедете се, че вашият автомобил няма GPS-трекер

Може би, тази мярка ще влезе в употреба само на най-богатите хора, които карат ултра скъпи спортни автомобили. Въпреки това, за тази възможност трябва да знае всеки. 

Ако вие имате скъп автомобил, то крадците ще могат да ви следят месеци наред. 

Крадците ще научат вашия маршрут, дневен ред и навици с цел да определят как и откъде най-лесно биха задигнали вашата кола. Затова често те слагат устройства, които им помагат да следят вашето движение. Тези устройства най-често се слагат в арките на калниците или на пода. 

Да бъдат открити е доста лесно: просто проверете тези места и погледнете под колата. Редовните проверки може да предотвратят неприятни ситуации.  

Никога не оставяйте документи с личните ви данни в автомобила 

Най-добре казано, никога не оставяйте в салона на колата телефони, компютри, портфейли и лични вещи. Това категорично не трябва да се прави с документи. 

Ако крадецът влезе в колата и открие там вашата карта за самоличност, то той може по-късно да проникне и във вашия дом. 

Или да извърши финансова измама с вашите лични данни. Затова бъдете внимателни и слагайте документите си в надеждно място, а още по-добре - носете ги със себе си. 

Дайте да се разбере, че вашият автомобил има система за сигурност 

Колкото и да е странно, повечето крадци предпочитат да стоят на разстояние от автомобили с лепенки, които казват, че те се охраняват. 

Същото се отнася и за автомобилите, чиято лампичка на алармата се вижда как свети. 

Понякога, все пак, крадците искат да откраднат някоя конкретна кола. В този случай те неутрализират алармата. 

Това се прави доста лесно: достатъчно е да се прекъсне кабелът, съединяващ акумулатора с алармата. 

Ако вашият автомобил е много скъп и не искате да рискувате, сложете втора аларма. Така ще сте уверени, че крадецът, без да подозира, ще я задейства.  

Някои марки се харесват повече на крадците 

Според данни на застрахователните компании, от марката на автомобила зависи много. 

Някои модели са по-популярни сред крадците, а на други те въобще не обръщат внимание. 

Например, през 2017 година лидери по кражби бяха Volkswagen, Ford и Hyundai.

Ако се притеснявате за вашето имущество, то не избирайте автомобил от тези три марки. Или предварително разберете кои именно модели се радват на популярност сред автоджамбазите. 

Никога не оставяйте резервен ключ в колата 

Да си оставите резервен ключ в колата е същото, като да си напишете ПИН-кода на банковата карта върху нея. 

С това вие фактически каните крадеца да ви задигне автомобила. 

Вместо това, дръжте запасния ключ у дома, на сигурно място. 

Сложете датчици за движение в двора си

Вероятността за кражба намалява, ако колата е спряна на добре осветено място. Това е особено вярно за дворовете извън града и малките градове. 

Ако живеете на такова място, то сложете светлини, включващи се чрез датчик за движение. Те ще светнат веднага, ако някой мине покрай вашата кола. Не са много евтини, но затова пък ще спите спокойно. 

Не дръжте пари в колата

Много хора обичат да държат пари в тайно място в случай на извънредна ситуация. Но ако те са оставени на видно място, то направо са си покана за крадците да ги вземат. 

Ако все пак ще държите пари в колата, то ги сложете на място, което трудно се вижда. 

Добри тайни места са пепелника или огледалото за задно виждане.  

Искате да научавате най-интересното и най-новото от света на автомобилите? Харесва ви да четете съвети за вашата кола или да се наслаждавате на ретро кадри от автомобилната история? Тогава ни харесайте във Фейсбук! 

 

КОМЕНТИРАЙ