7 неща, които да правите и които да НЕ правите, когато карате по сняг и лед

  • 25.01.2019 11:28 /
  • 3647 /
  • 0
7 неща, които да правите и които да НЕ правите, когато карате по сняг и лед

Карането по сняг и лед може да бъде много стресиращо преживяване, независимо какъв опит имате зад волана. Така че независимо дали сте си взели книжката вчера или преди 10 години, няколко полезни съвета за безопасност по зимните пътища няма да са ви излишни.

С новите прогнози, които вещаят истински снежен апокалипсис в следващите дни, е хубаво да вземем мерки и да се замислим как да повишим безопасността си в екстремното време. Топ съвети са това како да прави и какво да не правим публикува специализираното издание LeaseCar.uk.

От проверяването на грайферите на гумите до карането на подходяща предавка, тези прости съвети ще ви помогнат да оцелеете в суровите условия. И вземете мерки да паднете жертва на няколко вредни мита за зимното каране. Всекидневните грешки като набиване на спирачки и завиване при поднасяне, когато колата ви е извън контрол, могат да бъдат фатални за водачите.

Няколко прости начини да не замръзват чистачките

Неща, които винаги да правите, когато карате на сняг и лед:

1. Преди да скочите в колата, можете да увеличите шансовете си да стигнете невредими до крайната точка като направите елементарни приготовления. Проверката на налягането и грайферите на гумите е нещо, което повечето шофьори забавят да направят, но тази грешка може да се окаже фатална в хлъзгави условия. Според експерти, дълбочината на грайферите трябва да е минимум 3 мм.

2. Ако трябва да шофирате сутрин, накиснете няколко кърпи в солена вода и ги поставете на предното стъкло през нощта преди тръгнете, за да предотвратите замръзването им.

Как правилно да проверим и долеем антифриз през зимата

3. Трябва да махнете всичкия лед от огледалата, регистрационните табели и прозорците преди да потеглите. И не забравяйте, снегът и ледът на покрива могат да паднат и блокират видимостта ви в движение. Затова ги почистете максимално добре.

4. Може да ви се струва прекалено, но вземането на допълнителни запаси може да се окаже много полезно, ако колата ви се повреди или заседнете във виелица. Топло одеяло, храна, вода и фенерче могат да направят дългия престой на пътя поносим.

Вашата кола няма да изкара зимата без тези 8 неща

5. Винаги спазвайте по-голяма дистанция при заледен път и бъдете много внимателни за пешеходци, които пресичат в снега.

6. Карането на по-висока предавка, когато е възможно, може да ви помогне да си запазите контрола там, където повърхностите на пътя крият опасности.

7. Да имате под ръка парцал също може да се окаже полезно, за да премахнете замъгляването от предното стъкло преди да се е превърнало в лед.

Проверете зрението си на минутата с този ТЕСТ

Нещата, които НЕ трябва да правите:

1. Когато се натъкнат на „черен лед“ (прозрачен и много хлъзгав лед, който прави асфалта да изглежда само леко влажен), много шофьори скачат на спирачките и започват да поднасят, губейки контрол над управлението. Но това може да бъде много опасна маневра за неопитните шофьори. Вместо това, бавно свалете крака си от педала за газта и се изправете докато колата ви мине през участъка.

2. Ускоряването и спирането твърде бързо гарантира неприятности при лед. Постарайте се да се движите бавно, когато завивате, и избягвайте изпреварванията.

Как картофите помагат срещу изпотяването на стъклата в колата (СНИМКИ/ВИДЕО)

3. Понякога ви се струва неотложно, но все пак е важно да не предприемате ненужни пътувания, когато е заледено.

4. Ако все пак трябва да отидете някъде, не минавайте по непознат маршрут, тъй като е много вероятно пътните знаци да са покрити със сняг, а покритието на мобилните устройства да е ограничено.

5. Някои шофьори изливат гореща вода на предното стъкло, за да се отърват от леда, но много по-вероятно е да се спука стъклото. По-добре да си купите качествена стъргалка или спрей за разтопяване, който освен че почиства, и предпазва предното стъкло.

6. Не минавайте по преки пътища и отклонения през междуселски пътища, тъй като може да не са почистени и често са трудни дори и при топло време. Придържайте се към главните пътища доколкото е възможно.

Компактната Suzuki Vitara катери баирите на предно предаване (СНИМКИ)

7. Накрая, не забравяйте да проверите маслото, да заредите с гориво и течност за чистачки преди всяко пътуване през зимата./auto.blitz.bg

КОМЕНТИРАЙ