Вашата кола няма да изкара зимата без тези 8 неща

  • 21.01.2019 10:30 /
  • 4157 /
  • 0
Вашата кола няма да изкара зимата без тези 8 неща

Атанасовден, когато зимата се пречупва към лято отмина, но няма никаква гаранция, че Малък Сечко ще е сравнително мек като януари. Вероятно предстоят поне още няколко периода със силно застудяване и снеговалежи.

Затова трябва непременно да проверите дали вашата кола има шанс да изкара зимата. Малко вероятно е тя да се справи с тежките климатични условия без тези 8 задължителни неща.

5 грешки при стартирането на двигателя през зимата

Уверете се, че сте наистина готови за оставащите студове, като прочетете тази статия. 

Гуми 
Първото нещо, което трябва да направите, е да проверите още ли отговарят на изискванията гумите на автомобила. Най-важният показател е дълбочината на протектора да не е по малко от 4 мм. Дори и да сте със задвижването на четирите колела, е малко вероятно то да да ви помогне да излезете от снежна преспа или да удържите кола от занасяне, ако гумите са с износен протектор. 
 
Акумулатор
Акумулаторът е първото нещо, което излиза от строя при голям студ, особено, ако е вече към края на експлоатационния си живот. И тъй като последното нещо, което бихте искали е да закъсате някъде с колата в студа, трябва редовно да проверявате състоянието на акумулатора. Никога не пълнете резервоара до дупка - митове и опасности

Защо всеки шофьор трябва винаги да има 1 бутилка водка в колата

Антифриз 
Антифризът е необходим за всяка кола през зимата. Ако не е достатъчно, двигателят може просто да замръзне. Проверете нивото на течността под капака и ако е необходимо, долейте. 

Светлини 
През зимните месеци дните са много по-къси, което означава, че сега трябва да шофирате на тъмно или мъгливо през по-голямата част от деня. Уверете се, че фаровете са в добро състояние и могат да осветяват пътя правилно. Освен това почиствайте снега от фаровете преди всяко пътуване, така че да светят по-ярко. Зимното време често е изпълнено с много опасности и никога не се знае кога отново ще започне снежната буря. 

Никога не пълнете резервоара до дупка - митове и опасности

Чистачки
Чистачките на автомобила имат експлоатационен живот от около година. През зимата те трябва да са в перфектно състояние, за да почистват снега и мръсотията от предното стъкло. Ако откриете, че чистачките ви не могат да се справят с тази задача, опитайте се да си купите по-ефективен модел. 

Пълен резервоар 
Винаги дръжте резервоара си пълен през зимата. Това ще предотврати замръзване на акумулираната вода в горивната помпа и нейната повреда. Зареденият резервоар ще ви помогне и ако закъсате някъде. През зимата в колата без печка е наистина много лошо. 

Лампичката за горивото свети, колко километра може да изминете още (ТАБЛИЦА ПО МАРКИ И МОДЕЛИ)

Течност за чистачки
Както и в случая с горивото, винаги трябва да имате достатъчно течност за чистачки в колата. Би било още по-добре, ако започнете да носите със себе си резервен тубичка. Солта и пясъкът от пътя могат да паднат върху предното стъкло, влошавайки видимостта. Използвайте течността за чистачки по-често, за да подобрите видимостта. 

Дефростер и климат контрол 
Ако колата ви има такива системи, уверете се, че те работят правилно. Системата за контрол на климата ще ви помогне при затоплянето на купето, а задните и предните нагреватели на прозорците ще ви избавят от изпотяване или заледяване. 

Убедихте ли се колко много неща трябва да направите, за да изкара колата ви зимата?/auto.blitz.bg

КОМЕНТИРАЙ