Ето какво представлява първият съветски кросоувър, поръчан е от Хрушчов СНИМКИ

  • 26.08.2022 12:50 /
  • 41810 /
  • 5
Ето какво представлява първият съветски кросоувър, поръчан е от Хрушчов СНИМКИ

Територията на Съветския съюз е необятна и Никита Хрушчов прекрасно е осъзнавал това.

В средата на 50-те години на миналия век той осъзнава и още нещо - жителите на СССР не разполагат с достатъчно високопроходим автомобил, с който с лекота да стигат до дачите си.

Да, висшия ешелон на властта разполага с имоти около Москва, но не всеки друг има този късмет.

Така се ражда идеята за първия съветски кросоувър.

Тогава, разбира се, никой не използва думата кросоувър, но концепцията е ясна - купето е като на лек автомобил, но окачването и гумите са по-сходни с тези на джип. За основа на новата кола е взет ГАЗ-69, но конструкцията му е подсилена, добавени са по-големи гуми и обновено предно предаване, пише webcafe.bg.

Резултатът е автомобил с наистина впечатляваща проходимост, но с още по-впечатляващо тегло за времето си - 2040 килограма. Главният инженер начело на проекта е Григорий Васерман, който успява да вкара в колата и някои от частите на ГАЗ-М20.

Васерман обаче прави редица изменения и успява да постигне подсилен таван, подсилен преден панел на каросерията и по-добро окачване благодарение на нови, по-гъвкави пружини.

Подът на автомобила също е с подсилени елементи, за да издържа на шофиране през насечени терени, каквито в СССР никак не са малко.

Гумите са 16-инчови с дълбок грайфер, който да не се затруднява през сняг, кал или пясък.

Творението на Васерман получава наименованието ГАЗ-М72 или ГАЗ "Победа".

Както подобава на проект, който е възложен на завода "Горки" лично от Хрушчов, високопроходимият автомобил трябва да бъде тестван, за да докаже своята надеждност, сигурност и комфорт.

Затова през лятото на 1956 г. трима журналисти са натоварени на новата "Победа" на СССР, за да изминат пътя от Москва до Владивосток. Пътят е около 15 хиляди километра и трябва да се признае, че колата се справя доста сносно през цялото време.

Авторът на най-грозния автомобил в света разказа какво би променил в него СНИМКИ

От същата година е и снимка на Хрушчов зад волана на ГАЗ-М72, а до него е не кой да е, а Фидел Кастро. Кадърът е направен в момент, в който двамата лидери са извели колата, за да ловуват из съветските гори. По това време автомобилът вече е в серийно производство и надеждите за него са големи.

Отново през 1956 г. се появяват и снимки на колата, затънала в блато, сякаш безпроблемно преминава през това препятствие.

Интериорът на автомобила също намеква за нещо по-луксозно и по-добро от старите модели на ГАЗ.

Седалките са тапицирани с велур, като със същата тапицерия е и вътрешната част на вратите. Таблото е снабдено с четири датчика - за бензин, за вода, за нивото на маслото и за оборотите. Има и нагревател на купето и радио, което прави интериора още по-комфортен.

Това са най-нелепите и неудачни функции, които са поставяни на колите СНИМКИ

През 1958 г. обаче серийното производство на ГАЗ-М72 е прекратен, защото колата все пак не се оказва това, което Кремъл очаква.

Първо, теглото ѝ е твърде голямо и понякога в насечените терени автомобилът просто затъва в калта, вместо да я преодолява.

Второ, заради екстрите, които са вложени в колата, тя се оказва твърде скъпа за простолюдието и въпреки че представлява гордост за съветското инженерство, за повечето съветски жители си остава само блян.

Така остава само въпросът дали ГАЗ-М72 е първият кросоувър в света, или има и друг претендент за титлата.

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • саршината
    26.08.2022 14:17
    Има един такъв в кв.Заножене гр,Вършец обл.Монтана. Според легендата е возил баба Цола с цукалото.
  • Желяз каменоff
    27.08.2022 3:26
    И требе да е алуминиева за вечността. Полудях по него
  • Реално
    27.08.2022 3:53
    Какво да затъва, егати? Днешните "кросоувъри" да не би да са по - леки? Скъп е бил за ширпотреба, а с по - широки гуми, ептен е щяло да поскъпне, това е.
  • ьжфтъхцхффкб
    28.08.2022 11:12
    Горе долу по форма го докарва на БМВ X6 или други подобни дизайнерски недоразумения
  • пешо
    23.09.2022 16:01
    Много си е добро за времето а дизайна въобще нее лош.През блато кое ще мине-Нисан Патрул лиоригиналдъ джиповите ли?