Започна се: Богата европейска страна забрани шофирането на електромобили

  • 13.12.2022 9:14 /
  • 98103 /
  • 8
Започна се: Богата европейска страна забрани шофирането на електромобили

Първият тревожен сигнал за собствениците на електрически автомобили прозвуча в богата Швейцария. Въпреки факта, че хидроенергията е широко развита в тази страна, електричеството не е достатъчно през зимата и се налага да се купува от съседни страни - главно Франция и Германия. Тази схема е работила успешно в миналото. Но не и тази зима, пише money.bg.

Този зимен сезон, поради ремонта на френските атомни електроцентрали и непосилните цени на газа, цената на електроенергията в Европа ще достигне нови рекордни нива.

И Франция, и по-специално Германия сами преминават към режим на пестене, така че ще бъде проблематично да се продава енергия на съседите. В резултат на това Швейцария може да се сблъска с реален недостиг на електроенергия, а потребителите са изправени пред риск от "затъмнение".

Трезво оценявайки сериозността на ситуацията, Конфедерация Швейцария публикува "Указ за ограниченията и забраните за използване на електрическа енергия".

Според германското издание на Фокус указът предвижда спешни мерки, които властите могат да предприемат в случай на недостиг на енергия. Така например на частните домакинства ще бъде забранено прането на дрехи при температури над 40 градуса по Целзий, както и охлаждането на храна в хладилници под 6 градуса.

В допълнение към широките забрани в правилата за експлоатация на електрически уреди, ограничения се въвеждат и за автомобили. Максималната скорост по магистралите ще бъде намалена от 120 км/ч на 100 км/ч.

Но собствениците на електрически превозни средства ще изпитат сериозни неудобства - ще им бъде забранено да шофират в случай на недостиг на електричество.

Законопроектът ясно гласи: "Личното използване на електрически превозни средства е разрешено само за абсолютно необходими пътувания (напр. професионална практика, пазаруване, посещения при лекар, религиозни събития, участие в съдебни заседания)."

Това означва, че ако собственик на електрически автомобил, който е нарушил забраната, бъде спрян на улицата, той ще трябва да докаже, че е използвал колата в рамките на закона, в противен случай ще бъде глобен.

Тази забрана ще засегне около 110 000 собственици на автомобили в Швейцария и ще бъде абсолютно фатална за по-нататъшното нарастване на електрическата мобилност, която се насърчава по всякакъв начин от местните власти.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Стефанов
    13.12.2022 12:01
    Насърчаването по всякакъв начин на нещо, е изключително погрешно и води до лоши крайни резултати.
  • saashat
    13.12.2022 15:47
    daaaaaaaaaaaaaaa :)))
  • dami
    14.12.2022 8:48
    Браво.Четете така ,както дявола чете евангелиото,журналисти....
  • Опааа
    14.12.2022 11:46
    Екологията и мисленето за околната среда е правилното нещо, когато в 21 век не трябва да стоиш на тъмно и студено. Студът и гладът са по-силни от тока.
  • отоплението е друг проблем
    14.12.2022 12:33
    Как се отоплява електрически автомобил в студена зима? Приятно ли е да стоите на студено в електрическа кола?
  • Юлиян
    14.12.2022 16:35
    ,,Започна се''-гръмко заглавие,ама може би,някога,като вариант,едва ли не.Пишете статии само някой да кликне.
  • Уйо
    15.12.2022 13:59
    А сега затворете Аец-а и Тец-овете и лапайте мухите :)))
  • MuchoMecano
    17.12.2022 1:56
    Смешници, това е пълно дърво