Световните специалисти казаха защо и по колко псуваме зад волана на месец

  • 05.05.2020 8:17 /
  • 274 /
  • 0
Световните специалисти казаха защо и по колко псуваме зад волана на месец

"Ти идиот ли си, къде си купи книжката???" - това е една от големите обиди, които участниците в пътното движение чуват доста често, особено по-младите. 

Според изследване, проведено от немската компания CarDelMar, ругатните зад волана са неотменна част от ежедневни автомобилен живот. Има дори и статистика - 85% от всичките шофьори губят контрол зад волана поне един път в месеца, ругаейки други или въобще всичко около тях (пътя, знаците, организацията на движение и така нататък). В хода на изследването са били разпитани 1008 шофьори на възраст по-голяма от 18 години.

Няма да е изненада за никого, че най-често се ругае зад волана в големите градове, където трафикът е и най-интензивен. 

Също е забелязано, че умението за самоконтрол зависи и от марката автомобил. Изследователите си мълчат за марките автомобили на най-големите гамени, но според тях, най-приветливи и сдържани са собствениците на автомобилите Seat, Peugeot и Nissan.

Психолозите твърдят, че зад волана всичките хора ругаят по-често, отколкото в обикновения им живот. 

Това се дължи на факта, че анонимността в дадения случай е подкрепена от краткосрочния характер на отношенията с другите участници в движението. 

Обикновено шофьорите се намират в контакт със своите дразнители" само няколко секунди и не се притесняват да дадат свобода на своте чувства. 

Освен това, те се намират в затворената безопасна своя кола и зад нейните стени се чувстват защитени."Моят автомобил е моята крепост", затова мнозина стават доста чувствителни към това, че някой закача или на теория може да нанесе щети на тяхната кола. 

Някои усещат това дори на физическо равнище.  

Отношенията по време на движение са по-неосъзнати, отколкото в социалните групи, защото няма общуване, а само процес по шофиране. Според психолозите, хората зад волана мислят по-малко. Това се дължи на факта, че шофьорът се намира в анонимно и бързо променящо се пространство, той е по-напрегнат и мисли повече за защитата си и тази на автомобила, затова реагира по-бързо и агресивно, отколкото ако не бе зад волана. 

При това всеки от нас се опитва да прехвърли вината на другите, ако нещо се случва в разрез с нашите представи. 

При това, именно ти може, без да си даваш съответната сметка, да правиш нещо нередно - например, да караш твърде бавно, твърде бързо или нерационално. 

 

Често зад волана се произнасят такива тиради, които въобще не са предназначени за ушите на другите, но, колкото и да е странно, това си има и плюсове, твърдят психолозите. 

"Транспортните" отношения водят до своеобразно разреждане и помагат на човек да се отърве от напрежението в другите междуличностни отношения. 

Например, изпускайки парата на пътя, измореният глава на семейството няма да стовари гнева си върху жената и децата. Поне в това вярват немските психолози. 

КОМЕНТИРАЙ